Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

Članak » Dar*Mar » Dan izvrsnosti 28. rujna 2013.

Zadnja izmjena: 11.05.2014. u 09:49

Zadnje subote u rujnu, 28. rujna 2013. godine, u Gimnaziji organiziramo Dan izvrsnosti. Pridružite nam se!

Dan izvrsnosti 28. rujna 2013.

 

Dan izvrsnosti aktivnost je kojom Centar izvrsnosti Dar*Mar namjerava promicati znanost, tehnologiju, stvaralaštvo i izvrsnost u društvu te osobito povećati zanimanje i uključenost djece i mladih u bavljenje znanošću i stvaralaštvom te usmjerenost prema izvrsnom.

Dan izvrsnosti 28. rujna 2013. Logo Centra izvrsnosti Dar Mar - autor Stjepan Grgić

Želimo na jednom mjestu okupiti što je moguće više izvrsnih proizvoda, postignuća i prakse pojedinaca i organizacija iz naše Županije kako bismo doznali više jedni o drugima, prepoznali i istaknuli izvrsno, povezali izvrsnost u školi sa svijetom rada, ojačali svijest o vlastitoj vrijednosti i mogućnostima te potaknuli na podizanje standarda kvalitete u školi i društvu. Pritom, za nas je izvrsno sve ono najbolje u lokalnoj zajednici što smo uspjeli učiniti ili postići u svakodnevnom nastojanju i naporu da učinimo bolje nego li prije, od spremanja zimnice do rješavanja matematičkih problema.

Dan izvrsnosti ćemo organizirati u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, Udruženjem obrtnika, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje PU u Požegi  i drugim relevantnim subjektima. 

Ciljevi

 1. Predstaviti izvrsna postignuća učenica i učenika te nastavnika mentora iz osnovnih i srednjih škola u prethodnoj i ranijim školskim godinama.
 2. Predstaviti najbolje lokalne proizvode i usluge te najbolje gospodarske, upravne i školske prakse i tehnologiju.
 3. Znanstveno i stručno propitati pojam izvrsnosti i njene uloge u društvu.
 4. Svečano promovirati učenice i učenike u demonstratore, laborante i asistente u Centru izvrsnosti.
 5. Predstaviti aktualne i nove projekte što potvrđuju izvrsnost sudionika sajma i doprinose dobrobiti društva, a posebice projekte na kojima ćemo raditi u Centru i školama u novoj školskoj godini.
 6. Predstaviti nove tehnologije u proizvodnji, upravi i obrazovanju.
 7. Zabaviti posjetitelje popratnim manifestacijama i događajima (glazbenim, scenskim i drugim nastupima, društvenim igrama i natjecanjima, izložbama i sličnim).

Aktivnosti

Predstavljanje izvrsnih učeničkih i nastavničkih postignuća te školske prakse u prethodnoj i ranijim školskim godinama
 • Primjeri dobre prakse u nastavi i školi (e-učenje, preventivne i humanitarne aktivnosti, pedagoške radionice, vlastiti novi nastavni materijali, stručni radovi, priručnici, udžbenici i slično).
 • Sudjelovanje i osvojene nagrade i priznanja na natjecanjima, smotrama i festivalima (medalje, pehari, diplome i nagrade od županijske do međunarodne razine).
 • Praktični učenički i nastavnički radovi/proizvodi (multimedijske prezentacije, seminari, eseji, pjesme, slike, emisije, koncerti, scenske izvedbe, uređaji i slično).
Predstavljanje najboljih lokalnih proizvoda i usluga te najbolje gospodarske, upravne i školske prakse i tehnologije
 • Proizvodi s oznakama Izvorno hrvatsko, Hrvatska kvaliteta, Superbrands Croatia, zaštićeni autohtoni proizvodi, brandovi.
 • Nagrađeni i priznati proizvodi (od lokalne do međunarodne razine) te proizvodi kojima se proizvođač ponosi, a potrošači ih hvale.
 • Proizvodni i organizacijski standardi (ISO, HACCP, HALAL i drugi, eko certifikat «Prijatelj okoliša», FSC certifikat i drugi).
Uspješne lokalne politike i upravna praksa
 • Razvojne strategije i planovi,
 • dobra infrastrukturna i komunalna rješenja,
 • informatizacija funkcija,
 • transparentnost i brzina obrade upravnih predmeta,
 • zaštita okoliša, održivi razvoj i slično.
Znanstveno i stručno određenje izvrsnosti i njene uloge u društvu

Moguća pitanja i teme:

 • Može li i treba li izvrsnost biti općedruštvena orijentacija ili samo elitistička značajka (izvrsnost bilo koga u bilo čemu, naspram izvrsnosti nekih u nečemu)?
 • Treba li nam nova praksa u procjeni proizvoda, usluga i upravnih postupaka na lokalnoj razini (sustavno ispitivanje zadovoljstva građana, prepoznavanje najboljeg u lokalnim okvirima, novi natječaji i priznanja za lokalnu izvrsnost)?
 • Treba li nam nova praksa u predstavljanju proizvoda, usluga i upravnih postupaka na lokalnoj razini?
 • Je li dovoljno biti izvrstan, a da nitko ili malo tko u mojoj okolini zna za mene? Jesmo li kao lokalna zajednica dovoljno poznati i po čemu smo poznati, što drugi u Hrvatskoj i šire znaju o nama? Što su prve asocijacije i čime je određen identitet naše lokalne zajednice u regiji, Hrvatskoj, EU i svijetu (PSŽ = ?, Požega = ?, Pleternica = ?, Požeška dolina = ? …).
 • Stupanj zaštite okoliša i održivi razvoj kao mjerila izvrsnosti.
 • Cjeloživotno učenje kao preduvjet izvrsnosti.
 • Koliko je škola izvrsna i kako utječe na izvrsnost u društvu? Što škole poduzimaju, a što bi još mogle poduzeti za odgojiti i obrazovati što više izvrsnih kadrova, čestitih osoba i kompetentnih stručnjaka?
Promocija izvrsnih učenika u demonstratore, laborante i asistente u Centru izvrsnosti

Svečana dodjela suradničkih titula odabranim učenicama i učenicima koji će pomagati nastavnicima mentorima u izvođenju nastave te samostalno voditi mlađe učenike u ostvarivanju nekih programskih ciljeva Centra.

Predstavljanje aktualnih i novih projektnih ideja i projekata
 • Predstavljenje projekata,
 • iskazivanje potreba za suradnjom i sredstvima,
 • povezivanje zainteresiranih.
Predstavljanje novih tehnologija u proizvodnji, upravi i obrazovanju
 • Predstavljanje novih tehnologija uvedenih u lokalnu praksu.
 • Predstavljanje najnovijih tehnologija što nisu prisutne u lokalnoj praksi, a mogu bitno mijenjati praksu.
Zabavljanje posjetitelja popratnim manifestacijama i događajima
 • Koncert učenika Glazbene škole Požega.
 • Učenice i učenici ulični svirači/virtuozi i žongleri.
 • «Izvrsnost nekad i sad» – Izložba izvrsnih starinskih proizvoda iz Muzeja, obiteljskih zbirki i memorijalnih zbirki gospodarskih subjekata (primjerice Plamen – «kraljica peći» i Zvečevo – «seka i braco», stara gimnazijska učila i drugo).
 • Turniri u kojima mogu sudjelovati i posjetitelji (misaone igre: šah, dama i slične; igre pamćenja; rješavanje zabavnih matematičkih zadataka; odgonetanje narodnih zagonetki; suvremene računalne igre; neobične vještine: brzo pisanje SMS-a, žongliranje, spretno upravljanje biciklom… ; starinske igre: klikeranje, pinceka i pale … ; streljačke vještine i slično).

Oblici predstavljanja

Štandovi, panoi, plakati, posteri s proizvodima i promotivnim materijalima, video projekcije i multimedijske prezentacije, makete, originalni proizvodi.

Predavanja, tribine, okrugli stolovi, radionice, debata.

Svečanost otvaranja i zatvaranja, performans i turniri.

 

Inicijativa nastavnika za izvrsnost

 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 62332
 
Prosinac 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici