Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

Čuvari i promicatelji hrvatskih kulturnih posebnosti i zajedničkog europskog nasljeđa

Požeški ogranci Matice hrvatske i Hrvatske Paneuropske unije

U izbornoj nastavi povijesti i geografije u 3. razredu opće gimnazije proučava se požeško povijesno i kulturno nasljeđe, a u tom kontekstu ove je godine obrađeno djelovanje dviju kulturnih udruga čiji ogranci djeluju u Požegi: Matice hrvatske i Hrvatske paneuropske unije.

O Matici Hrvatskoj se uči u povijesti i hrvatskom jeziku, pa su učenici dosta toga znali: Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. Sva Matičina izdanja mogu se kupiti u Knjižari Matice hrvatske. Uz dvadesetak redovnih biblioteka značenjem se ističe biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, u kojoj je objavljeno već više od stotinu naslova. Središnjica objavljuje dvotjednik Vijenac, književni list za umjetnost, kulturu i znanost, Hrvatsku reviju, časopis za književnost, umjetnost i kulturu življenja, te književni i znanstveni časopis Kolo.

Osim izdavačke djelatnosti, Matica hrvatska priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja: predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja te koncerte klasične glazbe. U Središnjici Matice hrvatske održi se više od stotinu manifestacija godišnje, a podjednako su aktivni i Matičini ogranci. Pri Središnjici djeluje i Galerija Matice hrvatske u kojoj izlažu ponajprije mladi likovni umjetnici. U ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj nastupaju daroviti i na natjecanjima nagrađivani polaznici glazbenih škola te glazbenih smjerova na sveučilištima u Hrvatskoj. Salon Matice hrvatske priređuje predavanja iz raznih područja znanosti, umjetnosti i kulture općenito, pri čemu predavači gotovo isključivo pripadaju mlađoj ili srednjoj generaciji.

Ogranak u Požegi obnovljen je 2016. godine, svake godine kroz 2 tjedna obilježava Dane MH na razne načine - održavanjem skupštine, predavanjima o različitim temama, recitalima, susretima sa književnicima i drugim aktivnostima, a sadašnja predsjednica Ogranka je dr. sc. Vesna Vlašić.

O Paneuropskoj uniji se ne uči u redovnoj nastavi, pa su se učenici upoznali s tim što je zapravo ta udruga -  Međunarodna Paneuropska unija, također i Paneuropski pokret, najstariji pokret za ujedinjenje Europe koji je 1922. godine pokrenuo grof Richard von Coudenhove-Kalergi. On je analizirao prilike u svjetskoj politici nakon Prvoga svjetskog rata i zauzeo se za ujedinjenje Europe. Vjerovao je da je ujedinjena Europa jedini put kojim se može spriječiti izbijanje novog rata na njenu tlu i očuvati njena povijesna uloga među sve snažnijim izvaneuropskim silama. Predsjednik je od 1973. do 2004. bio Otto Von Habsburg koji je Požegu posjetio tri puta, a danas je predsjednik Alain Terrenoire.

 

 

 

 

Hrvatska Paneuropska unija nevladina je udruga osnovana 1991. godine.  U prvim, tada ratnim godinama, djelatnost HPEU bila je usmjerena na humanitarnu djelatnost i obavješćivanje međunarodne paneuropske javnosti, europskih političara, ministara vanjskih poslova, predsjednika pojedinih zemalja i novinara o ratu protiv Hrvatske i istini o Hrvatskoj. Kao primjer nastojanja da i u zemlji misionarski širimo hrvatsku i europsku kulturu, osobito ondje gdje su postale najugroženije, možemo navesti i Vukovarski festival komorne glazbe koji je od 1999. u Vukovaru privukao veliki broj posjetitelja i sudionika iz Hrvatske i europskih zemalja. Spomenutim primjerima posebnih projekata treba dodati kako je HPEU uz to neprestano organizirala političke, gospodarske, kulturne i znanstvene tribine, a isto tako izložbe i koncerte.

Načela Paneuropske unije:

  • Jedinstvo Europe - europski narodi i zemlje dijele zajedničku povijest i zajedničko nasljeđe. Stoga njihovo ujedinjenje nije samo apstraktni zadatak za političku i gospodarsku budućnost, nego i povratak prirodnom i kulturološkom nizu zajednica od obitelji, zavičaja, naroda i kulturnoga kruga do čovječanstva i svijeta.
  • Načelo supsidijarnosti: što se god  može riješiti na razini elementarne zajednice, bliže čovjeku, ne treba rješavati na višim razinama. Naravno, uvijek ostaje mnogo regionalnih, nacionalnih ili globalnih pitanja koja se ne mogu rješavati na nižim razinama te svako od njih treba rješavati na najnižoj razini koja ga obuhvaća. Između naroda i čovječanstva postoje i kulturni krugovi kojima također pripada bitan dio čovjekova određenja.
  • Grčka mudrost, rimsko pravo, kršćanska vjera: krilatica je kojom se može sažeti zajedničko nasljeđe na kojem počiva europski kulturni krug. Paneuropska unija se zalaže za ujedinjenje Europe i smatra da su preduvjeti za to očuvanje zajedničkoga nasljeđa kao i svih kulturnih posebnosti pojedinih naroda, zemalja ili krajeva, kao što je i prirodno za kontinent koji nije nastao naglim naseljavanjem i miješanjem, nego dugom kristalizacijom kultura, posebnih inačica europske kulture. Grčka je Europi namrla duhovne obzore filozofije i društvene vrjednote demokracije, Rim je utemeljio pravnu državu, a kršćanstvo je nanovo udahnulo dušu Europi.

Napomena: Naslovna slika - Požega 1880, E. Kramberger. Izvor: https://commons.wikimedia.org

 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 6370
Vezane fotografije
 
 
Siječanj 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici