Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

Izvannastavne aktivnosti » Engleski klub » Engleski klub

Zadnja izmjena: 19.05.2010. u 09:24

Engleski klub

 

Posljednjih petnaestak godina prof. Dubravka Čokrlić okuplja učenike zainteresirane za proširivanje znanja i upoznavanje raznih aspekata svjetske i europske kulture i civilizacije (s posebnim naglaskom na zemlje engleskog govornog područja). Kroz istraživački i projektni face-to-face i on-line rad promovira učenje stranih jezika te integrira europsku i međunarodnu dimenziju i aktivno građanstvo u obrazovanje.

Engleski klub Obilježavanje Europskog tjedna

Gimnazijalci su u navedenom razdoblju uspješno sudjelovali u raznim projektima natjecateljskog i nenatjecateljskog tipa poput globalnog interkulturalnog projekta „This is our Time“, kviza „Unite the Nations“, projekata Europske školske mreže „myEurope“ i „Spring day for Europe“, vlastitog projekta „The Nobel Prize Laureates“, međunarodnog natjecanja u kreativnom pisanju Cambridge University Press-a i državnog natjecanja EUQUIZ. Istakli su se i na nacionalnim i međunarodnim zasjedanjima parlamenta mladih u Hrvatskoj i inozemstvu. Također su sudjelovali u ljetnim školama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, obilježavali brojnim aktivnostima Europski tjedan i Europski dan jezika, surađivali s Europskim domom, provodili humanitarne akcije pod pokroviteljstvom UNICEF-a te pri tome osvajali priznanja i prve nagrade u državnoj i međunarodnoj konkurenciji.

Zajedno sa svojom mentoricom Dubravkom Čokrlić bili su nagrađivani primanjima u Hrvatskom saboru i putovanjima u Budimpeštu, London, Edinburgh, Berlin, Bruxelles i Stockholm.

Opis najvažnijih aktivnosti


Projekt „This is our Time“

Veliki timovi od 35 - 50 gimnazijalaca pet godina su sudjelovali u različitim online aktivnostima UNESCO/ASPnet-ovog globalnog interkulturalnog projekta „This is our Time“ s ciljem ostvarenja međunarodne suradnje i upoznavanja različitih aspekata svjetske kulture i civilizacije uz primjenu moderne informatičke tehnologije i komunikaciju na engleskom jeziku. Vrhunske rezultate postigli su u kvizu „Unite the Nations“ 1997., 2000. i 2001. godine, osvojivši tri prva mjesta u konkurenciji više stotina škola iz četrdesetak zemalja cijelog svijeta te su nagrađeni, između ostalog, priznanjima i primanjima u Hrvatskom saboru i putovanjem u Budimpeštu.


The Nobel Prize Laureates

U okviru proslave 300. obljetnice požeške Gimnazije 1999. godine prof. Čokrlić je osmislila, izradila i uspješno provela s učenicima online projekt „The Nobel Prize Laureates“ posvećen svim znanstvenicima, književnicima i mirotvorcima koji pridonose ljudskom znanju i razumijevanju. Projekt je povezao četiri hrvatske škole – iz Osijeka, Pazina, Zagreba i Požege, a bilo bi ga uz određene adaptacije zanimljivo provesti i na međunarodnoj razini.

EU QUIZ

Ukupno osam timova gimnazijalaca sudjelovalo je od 2003. do 2007. godine u natjecanju EUQUIZ koje je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u suradnji s Delegacijom Europske komisije i Britanskim veleposlanstvom, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Zavoda za školstvo.

Cilj je upoznavanje mladih s europskim integracijama i povezanosti Republike Hrvatske s Europskom unijom, a provjeravalo se poznavanje prošlosti i sadašnjosti Europske unije, njenih institucija i svih država članica.

Natjecanje se provodilo na školskoj, županijskoj i državnoj razini. U natjecanju je svake godine sudjelovalo maksimalno 380 timova iz cijele Hrvatske. Tim su sačinjavala četiri člana – tri natjecatelja i nastavnik (mentor), koji nije sudjelovao u samom kvizu, već je pomagao učenicima u pripremama.

Pripreme za natjecanje su zahtijevale ekstenzivan i multidisciplinaran rad učenika i mentora. Uz detaljno proučavanje propisane literature na hrvatskom i engleskom jeziku preporučalo se i podrazumijevalo i paralelno praćenje raznolikih tema iz politike, prava, ekonomije, vanjskih odnosa, kulture, umjetnosti i svakodnevnih zbivanja u svim dostupnim izvorima znanja i medijima, budući da ispitivano područje još nije postalo dio nastavnog programa.

Kviz je također naglašavao suradnju i timski rad, što je jedan od temeljnih ciljeva i praksa koja se primjenjuje i u djelovanju same Europske unije.
U najveće uspjehe mogu se svakako ubrojiti osvojeno prvo, drugo i peto mjesto na državnom natjecanju te nagradna putovanja u London, Bruxelles, Edinburgh i Berlin. Najuspješnije timove činili su izvrsni Matija Matoković, Goran Đurđević, Ines Madunić i Marijana Matoković.

Također je ostvarena i suradnja s Britanskim veleposlanstvom kroz volonterski rad i pomoć u pripremanju izložbe „Vis - 60 godina kasnije“, tijekom koje je u Hrvatskom historiografskom institutu u Zagrebu organiziran sastanak starih Višana i britanskih ratnih veterana a EUQUIZ tim počašćen je pozivom i prisustvovanjem godišnjoj Božićnoj zabavi u zagrebačkom hotelu „Westin“ u organizaciji Britanske ambasade.

Zanimljivo je spomenuti i da su državnim natjecanjima prisustvovali Kolinda Grabar Kitarović, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Od šk. god. 2007./08. umjesto EU QUIZ-a Delegacija Europske komisije počela je organizirati natječaje u pisanju eseja i fotografske natječaje slične tematike u koje su se uključili i požeški gimnazijalci.

Ljetne škole europskih integracija

Zahvaljujući uspješnom plasmanu u natjecanju EU QUIZ 2004. godine, Ana Drahotusky-Bruketa , Tereza Kaurinović i Petar Karavlah su bili prvi požeški gimnazijalci nagrađeni sudjelovanjem u radu Ljetne škole europskih integracija u Šibeniku, a tradicija je nastavljena pozivom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i u 2009. godini te su Brigita Soldo , Ines Andrijević i Anna Maria Poljak, u pratnji prof. Čokrlić, u Valbandonu pokraj Pule u lipnju prošle godine imale priliku učiti o Europskoj uniji i razvoju odnosa Republike Hrvatske s EU, sudjelujući u radionicama koje su održali djelatnici MVPEI-a. Program je bio osmišljen za četrdesetak sudionika iz petnaestak županija, a uključivao je izlet u Pulu i na Brijune.

Europski tjedan / Projekti Europske školske mreže „my Europe“ i „ Spring Day for Europe“

Europska školska mreža je zajednički poduhvat svih ministarstava obrazovanja Europske unije, a stvorena je s ciljem poticanja međunarodne suradnje, integriranja europske dimenzije u obrazovanje i širenja pedagoških inovacija u korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavi.
Prof. Čokrlić je 2001. uključila Gimnaziju kao prvu hrvatsku školu u Europsku mrežu škola i od tada do danas s učenicima sudjeluje u njenim online projektima kao i u obilježavanju Europskog tjedna.

Primjer provedenih aktivnosti u protekle tri godine

Spring Day 2007

Profesorica Čokrlić je s učenicima (zainteresiranim gimnazijalcima, članovima EUQUIZ tima, članovima kazališne družine i Glazbene škole), obilježila Dan Europe čitanjem antologijske ljubavne poezije svih zemalja Europske unije i Hrvatske u gimnazijskoj knjižnici te priređivanjem izložbe stotinu najboljih učeničkih fotografija pod nazivom „Spring Flower“, na osnovu natječaja provedenog među gimnazijalcima. Autori najboljih fotografija (Matea Pažin, Daniel Štimac, Vedrana Molnar, Lana Čop i Goran Đurđević) nagrađeni su prigodom proslave Dana škole.

Učenici su o aktivnostima slikom i riječju izvijestili na Europskoj školskoj mreži te se na taj način predstavili ostalim zemljama sudionicama projekta „Spring Day for Europe“. O tome svjedoči i certifikat koji su dobili.

Treba istaknuti učenike i učenice koji su pomogli i posebno im zahvaliti, a to su Kristina Legac, Monika Guzmić, Marijana Matoković i Ivan Grčić koji su recitirali poeziju, te Kristijan Kostić, Hrvoje Pandžić, Viktor Berger i Stjepan Blažanin koji su ih pratili na gitarama.

Spring Day 2008

U okviru obilježavanja „Europske godine međukulturalnog dijaloga“ i Dana Europe, prof. Čokrlić i učenici Gimnazije organizirali su nagradni natječaj za izbor najbolje fotografije na temu „Europa - ljepota raznolikosti“ te potakli aktivnosti vezane uz upoznavanje triju Europskih zemalja - Portugala, Mađarske i Turske, njihovog načina života, književnosti, umjetnosti i glazbe te predočili dio rezultata na školskim panoima i na Europskoj školskoj mreži u okviru projekta Spring Day for Europe 2008: „Bridging Cultures through Dialogue“. Ostvarili su suradnju s požeškim Gradskim muzejom, Turskim veleposlanstvom u Zagrebu i Robert Collegom iz Istanbula, gdje je boravila učenica 4.a razreda Marijana Matoković kao jedna od desetak predstavnika iz Hrvatske.

Prigodom proslave Dana Europe učenici su priredili Power Point prezentacije Portugala, Mađarske i Turske popraćene fadom, mađarskim plesovima i instrumentalnom glazbom Yurdal Tokcana, kao i čitanje suvremene europske poezije popraćene gitarom i flautom, pri čemu su se posebno svojom darovitošću istakli učenici članovi kazališne družine i učenici glazbene škole (a među njima izvrsni Ivan Grčić i Kristina Tomljanović).

Priredili su i malu izložbu 50 (od oko 2000 pristiglih) fotografija glavnih gradova i najljepših krajolika desetak europskih zemalja a pet najkreativnijih autora fotografija (Marijana Matoković, Antun Sablek, Danijel Štimac, Ana Tomljenović i Leon Marković) su istom prigodom nagrađeni knjigama poezije, poklonom Matice Hrvatske. Stručno povjerenstvo su činili profesori Vera Ćuže Abramović, Lidija Španiček, Maja Žebčević Matić, Pavle Bucić, Željko Balog, Ninoslav Pirović i Dubravka Čokrlić.

Kao i proteklih godina, učenici i profesorica Čokrlić dobili su certifikat Europske školske mreže „Spring Day for Europe“.

Spring Day 2009

Prof. Dubravka Čokrlić je s članovima Europskog kluba i ostalim zainteresiranim gimnazijalcima u petak 8. svibnja 2009. u gimnazijskoj čitaonici obilježila Europski tjedan i Europsku godinu kreativnosti i inovativnosti kroz nekoliko zanimljivih prezentacija posvećenih nekim osobitostima švedske, britanske i poljske umjetnosti, književnosti i glazbe kao i aktualnostima i događanjima unutar Europske školske mreže. Dinko Šperanda (4.c) pripremio je zanimljivu putopisnu prezentaciju posvećenu nedavnoj međunarodnoj konferenciji Europskog parlamenta mladih u Stockholmu kojoj je prisustvovao s prof. Čokrlić kao član delegacije Republike Hrvatske. Zrinka Madunić i Martina Matičević (1.c) uspješno su prezentirale zakladu Nobel i neke od najistaknutijih dobitnika ove prestižne nagrade. Paula Vodinelić, Ivona Krošl i Josipa Garilović (1.c) te Brigita Soldo (3.f) pripremile su prezentacije o švedskom slikaru Carlu Larssonu i engleskim slikarima Prerafaelitima, te su na taj način ostalim gimnazijalcima ilustrirale i približile dvije izložbe koje trenutno privlače izuzetnu pažnju u Stockholmu. Matea Balen i Marta Ćuže (3.g) pomogle su klavirskom pratnjom Benedikti Brblić i Hani Vulić (3.e), te ostalim članovima kazališne družine, koji su interpretirali stihove poljske nobelovke Wislawe Szymborske. Prezentacije su bile popraćene i odgovarajućim panoima na prvom katu Gimnazije te zanimljivom izložbom pedesetak najljepših fotografija iz Švedske. Učenici su dobili certifikat europske školske mreže „Spring Day for Europe 2009“.

European day of Languages

Prof. Čokrlić obilježava manjim aktivnostima Europski dan jezika od 26. rujna 2001., kada je i nastao na inicijativu Vijeća Europe. Na taj dan učenici obično izrađuju panoe koji promoviraju jezičnu i kulturnu raznolikost Europe i učenje stranih jezika.

Europski parlament mladih Hrvatske

Europski parlament mladih Hrvatske (EPMH) je nevladina udruga koja djeluje od 1994. godine u okviru krovne europske organizacije European Youth Parliament (EYP) koja danas ima predstavništva i nacionalne odbore u 35 europskih zemalja i poseban je projekt Zaklade Heinza Schwarzkopfa sa sjedištem u Berlinu.

Europski parlament mladih Hrvatske je osnovan s ciljem promoviranja svijesti o pripadnosti europskoj civilizaciji i kulturi medu srednjoškolcima i studentima, te poticanja interesa za društvena i povijesna zbivanja, demokratske procese i slobodno iskazivanje stavova. Djeluje s ciljem povezivanja mladih Hrvatske s mladima drugih europskih zemalja te podučavanja mladih o radu ključnih europskih institucija.

U rujnu 2008. godine, u Gimnaziji je održana prezentacija o Europskom parlamentu mladih nakon koje su se zainteresirani gimnazijalci u skladu s propozicijama prijavili za nacionalno zasjedanje EPMH-a. Na osnovu kvalitete eseja napisanih na engleskom jeziku, učenici Dinko Šperanda, Ines Andrijević, Anna Maria Poljak, Brigita Soldo, Helena Horvat i Dino Lozić pozvani su na zasjedanje zajedno s još pedesetak učenika iz cijele Hrvatske.

Na nacionalnom zasjedanju Europskog parlamenta mladih Hrvatske, održanom u listopadu 2008. u Rijeci, Dinko Šperanda, učenik 4.c razreda požeške Gimnazije, izabran je (zajedno s još pet učenika iz Krapine, Rijeke, Siska, i Zagreba) u Delegaciju Republike Hrvatske. Odlučeno je da će u pratnji navedene delegacije biti i prof. Dubravka Čokrlić kao jedan od tri profesora pratitelja iz Republike Hrvatske.

Hrvatsku delegaciju podržalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.

European Youth Parliament

Nakon dužih priprema za sudjelovanje u odboru „Foreign Affairs 1“ te nekoliko sastanaka u Informacijskom centru Europske unije u Zagrebu neposredno pred put u travnju 2009., prijema kod državnog tajnika gosp. Davora Božinovića u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija na Zrinjevcu, učenik Dinko Šperanda i profesorica Dubravka Čokrlić sudjelovali su od 16. 4. 2009. do 27. 4. 2009. u radu 60. jubilarnog međunarodnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih u Stockholmu kao članovi Hrvatske delegacije.
Zasjedanju je prisustvovalo oko 300 delegata iz tridesetak europskih zemalja sa svojim profesorima te oko 250 mladih Šveđana iz Stockholma. Aktivnosti su između ostalog uključivale teambuilding, radionice za profesore, rad u odborima za delegate, Eurovillage, Euroconcert i nekoliko izleta.

Zanimljivo je spomenuti da je otvorenju 60. jubilarnog zasjedanja u plavoj dvorani Gradske vijećnice (gdje se inače dodjeljuju Nobelove nagrade), prisustvovala i princeza Viktorija kao pokrovitelj te cijeli niz istaknutih ličnosti poput Margot Wallstrom, potpredsjednice Europske komisije te Cecilie Malmstrom, švedske ministrice za europske poslove i gradonačelnika Stockholma, brojni istaknuti stručnjaci i predavači te ambasadori svih pozvanih zemalja, pa tako i Hrvatske, koju je predstavljala viša tajnica, gospođa Blaženka Babić. Završni, također vrlo svečani dio zasjedanja, održavao se u Parlamentu.

Ova konferencija bila je izuzetna prilika za upoznavanje mladih iz cijele Europe, za razmjenu mišljenja o globalnim temama te stvaranje kontakata među školama za buduću europsku suradnju. Ona je također bila i uvod u švedsko predsjedanje Europskom unijom u drugoj polovici 2009. godine.

Suradnja s Europskim domom / Nacionalni parlament mladih Hrvatske

Opis aktivnosti u posljednje tri godine

Profesorica Čokrlić sudjelovala je u radu seminara „Europski klub u našoj školi“, u organizaciji Požeško-slavonske županije i Europskog doma iz Slavonskog Broda, u ožujku 2007.

Marijana Matoković, višegodišnja članica EU QUIZ tima, i prof. Čokrlić sudjelovale su u radu međunarodnog seminara Europskog doma „Future of the Youth in Europe“ u organizaciji Europskog doma od 8. – 11. 10. 2007. u Opatiji. Imale su priliku surađivati s predstavnicima petnaestak europskih zemalja (od Litve, Latvije, Poljske, Norveške i Rusije do Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske, Slovačke i Portugala), a predavanja i radionice su vodili i predstavnici MVPEI-a i MZOŠ-a. Teme su uglavnom bile vezane uz obrazovanje mladih i njihovu budućnost u ujedinjenoj Europi te uz europsku dimenziju u obrazovanju i europske projekte. Seminar je uključivao i primanje kod opatijskog gradonačelnika, posjet pazinskoj srednjoj školi i razgledavanje Rijeke.

Prof. Čokrlić i učenice Ines Andrijević i Brigita Soldo prisustvovale su seminaru i godišnjoj sjednici Nacionalnog saveza parlamenata mladih Republike Hrvatske, koja je održana od 4. do 6. listopada 2009. u Rijeci u organizaciji Europskog doma Slavonski Brod i uz podršku Europske unije (Delegacije Europske komisije iz Zagreba).

Učenici i profesori prisustvovali su predavanjima i sudjelovali u radionicama posvećenim aktiviranju i osnaživanju mladih u procesu europskih integracija kroz razne lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne projekte.

Sudionike je u vijećnici Gradskog poglavarstva, između ostalih pozdravio i gosp. Obersnel, gradonačelnik Rijeke. U Vijećnici su se, osim predstavnika parlamenata raznih hrvatskih gradova (od Slavonskog Broda, Osijeka, Zagreba i Čakovca do Splita), predstavili i članovi Narodnog parlamenta Republike Češke iz Praga s kojima je dogovorena daljnja suradnja putem projekata te uzvratni posjet na proljeće.

UNICEF

Od 2005. godine, na inicijativu i uz suradnju prof. Čokrlić učenici Gimnazije proširuju znanje o načinu i djelokrugom rada UNICEF-a ( www.unicef.org ) te uspješno provode humanitarne akcije i daju svoj mali doprinos stvaranju boljeg svijeta.

Svake godine se od prodaje UNICEF-ovih čestitki i proizvoda sakupe prilozi u iznosu od 3.500 – 4.500 kuna a zatim se, ovisno o dogovoru, doniraju u određenom postotku ugroženoj djeci i obiteljima naše županije i/ili UNICEF-ovim programima i projektima na nacionalnoj (npr. „Prve tri su najvažnije“) i međunarodnoj razini (pomoć djeci u Sudanu i Ruandi).

U šk. god. 2009./2010. uplaćeno je 3.076 kn (od ukupno 3.710 kn) na račun međunarodnog projekta „Schools for Africa“, što je dovoljno za sav potreban školski pribor (knjige, materijali, uniforme) dvadeset četvero djece bez roditelja za jednu školsku godinu. Ostatak iznosa uplaćen je Uredu UNICEF-a za Hrvatsku.

Učenici su s razlogom ponosni na svoju donaciju te je stoga potrebno posebno pohvaliti članove Učeničkog vijeća svih razrednih odjela i njihove predsjednike u navedenom periodu, a u ovoj školskoj godini Eugena Jakopovića i 1.c razred koji su skupili najveći prilog te predsjednicu Učeničkog vijeća Natašu Galiot koja je pomogla u koordinaciji dobrotvorne akcije.

 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 241064
Vezane fotografije
 
 
Prosinac 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici