Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

Izvannastavne aktivnosti » GFR film-video » GFR film-video

Zadnja izmjena: 25.03.2010. u 12:30

GFR film-video

 

Voditelj aktivnosti: Željko Balog, prof.

GFR film-video Snimanje dokumentarnog filma o navikama izlazaka mladih pod radnim nazivom OD 22 DO 03

Filmska sekcija za učenike požeške Gimnazije Kinoklub “Gimnazija”, osnovana je 23. veljače 1973. godine na inicijativu 13 zainteresiranih učenika (Damir Babić, Petar Barbarić, Drago Čengić, Božidar Đurđević, Ivan Jakovljević, Đurđa Katušić, Branimir i Marinko Markota, Anđelka Matić, Branka Mikić, Marija Svoboda, Zdravka Trlin i Dragutin Zlomislić) uz potporu profesora Rudolfa Čmelara,  s ciljem da svojim radom popularizira film i filmsku umjetnost u svojoj sredini.

Sljedeći korak  bio je nabava stručne literature koja je, uz već postojeću polovnu N-8 Quarz 700 M kameru, trebala pomoći u realizaciji prvih filmskih ostvarenja. Koncem godine za rad i organizaciju sekcije zadužen je profesor Željko Balog. Uz uobičajene početničke teškoće, s puno entuzijazma i napora počelo se organiziranim kinoprojekcijama igranih filmova za učenike. Članovi sekcije su često pomagali i projekcijama nastavnih filmova te poslije jednogodišnjeg rada uspjeli u potpunosti realizirati svoj prvi dokumentarni film. Kompletirana je minimalno potrebna oprema, a počela je i filmska produkcija o kojoj su njeni utemeljitelji možda samo potajno sanjali i ne sluteći kako će se i koliko dugo ona nastaviti.

U sljedećem desetljeću održano je preko dvjesto projekcija za građanstvo što igranih, što filmova iz vlastite produkcije, priređene su tri javne, vrlo uspješne izložbe fotografija, snimljeno 80-ak filmova, osvojene brojne nagrade i diplome u zemlji i inozemstvu. Snimalo se, istraživalo i pokušavalo uvijek nešto novo. Rezultat toga je i preko 20 animiranih filmova koji su na neki način predstavili “Požešku školu animacije” i donijeli autorima brojna priznanja. Tijekom godina sve brže  se počela mijenjati filmska tehnika, tako da su se prvih 15-ak godina filmovi snimali na četiri različita filmska standarda, a  1988. godine krenulo se s prvim video uradcima. I tu  se od 90-ih promijenio velik broj sustava, a ostvarenja snimana u tom razdoblju su isto na četiri različita video standarda. To definitivno stvara izvjesne teškoće u pohranjivanju , ali preko 250 filmskih i videoostvarenja snimljenih do danas uredno su složena u arhivi Kluba.

Svakako najznačajni projekt koji je potekao iz ove filmske sekcije je, uz program Art kina koji traje već 17 godina,  Hrvatski festival jednominutnih filmova koji je prerastao u jedan od najznačajanijih svjetskih festivala kratkih filmova, a koji je utemeljen 1993. godine i održava se u Požegi svake godine krajem svibnja.

Slovom zakona dotadašnje filmske sekcije u Požegi, Kinoklub “Gimnazija” i “Filmska radionica” udružile su se 23. veljače 1994. godine u udrugu GFR FILM-VIDEO koja djeluje u dvije sekcije: za mladež (požeški gimnazijalci) i odrasle (uglavnom bivši članovi gimnazijske sekcije). Ovako združena mladost, kao ponos Škole već godinama vrlo  uspješno radi i  surađuje na brojnim projektima udruge.

 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 263760
Vezane fotografije
 
 
Listopad 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici