Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

Izvannastavne aktivnosti » Robotičari » Robotičari

Zadnja izmjena: 18.05.2010. u 14:41

Robotičari

 

Voditelji aktivnosti: Kristijan Đokić, prof.

Robotičari
Čime se bavi grupa robotičara ?

Naše aktivnosti uključuju 2 područja:

  • izrada vlastitih robota
  • korištenje gotovog IntelliBrain-Bot robota

 

Što se tiče izrade vlastitih robota da bi izbjegli kompleksnost izrade mehaničkih dijelova robota uzeli smo gotov mali automobil na daljinski te mu umjesto daljinskog upravljača ugradili mikrokontroler. Mikrokontroler je komponenta koja je na neki način „mozak“ našeg malog robota i programirajući ga definiramo ponašanje robota. Za sada mikrokontroler upravlja sa motorima automobila na daljinski, ali u planu nam je dodati mu i senzore tako da bi bio svjestan svoje okoline, te na osnovu podražaja mogao mijenjati smjer kretanja. Programiranje mikrokontrolera obavljamo na računalu, pa program prebacujemo u mikrokontroler preko kabla. Zanimljivo je da smo sve dijelove tog našeg malog robota platili oko tridesetak kuna, ne računajući automobil na daljiski kojeg je jedan učenik doslovno našao na svom tavanu.

Planovi su nam daleko veći, te uključuju izradu robota koji ima mogućnost „vida“ odnosno, upotrebu kamera za prepoznavanje različitih uzoraka. Za tu namjenu koristit ćemo već razvijen besplatan programski paket OpenCV, a ako vas zanima koje su mogućnosti prepoznavanja uzoraka uz pomoć kamera probajte u www.youtube.com upisati OpenCV. Ako imate kakvu ideju što bi vaš robot mogao „gledati“ javite nam se. Nadalje, plan nam je napraviti i mobilnog robota kojim se upravlja preko bežične mreže i koji ima kamare kojima prenosi sliku ispred sebe u stvarnom vremenu na udaljeno računalo s kojeg ga kontroliramo. Ideja nam svakako ne manjka.

S druge strane bavimo se i gotovim malim robotom IntelliBrain-Bot koji se programira u programskom jeziku Java. Takve robote ima pedesetak srednjih škola u Hrvatskoj, te se učenice i učenici koji se bave tim robotima susreću nekoliko puta godišnje i razmjenjuju iskustva u radu. Projekt je 2006. godine pokrenulo Hrvatsko interdisciplinarno društvo, a provodi se u suorganizaciji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Ime projekta je „Liga kumpanija“, a detaljnije o projektu možete pročitati na http://www.idd.hr/.

Što se tiče robota IntelliBrain-Bot, radi se o mobilnom robotu kojem se mogu ugraditi kamera, senzori za udaljenost (infracrveni i ultrazvučni), dodir, svjetlo, itd. Detaljnije o robotu možete pročitati na http://www.ridgesoft.com/, a slika robota je na slici uz ovaj članak.

Za sada nas ima desetak, a vjerujem da će nas svake godine biti sve više. Ako ste zainteresirani za robotiku, navratite ponedjeljkom 7. sat u multimedijalnu učionu gdje se sastajemo.

Što je robotika ?

Robotikaje znanstveno - tehnička disciplina, čiji je cilj izradba i unapređivanje robota, automatiziranih strojeva kojima upravljaju elektronička računala, pomoću upravljačkog programa i informacija primljenih preko elektroničkih osjetila - senzora.

Kada se spomene robot, većina ljudi u glavi stvori sliku limenog čovječuljka koji se nespretno kreće, govori metalnim glasom i obavlja kućne poslove. Zbog smjera u kojem se tehnologija trenutno razvija ipak nije vjerojatno da ćemo u bližoj budućnosti imati univerzalnog robota koji je u stanju obavljati više različitih poslova, već će se prvo pojaviti usko specijalizirani roboti. Kada se napokon pojave humanoidni roboti sa sposobnošću kompleksnog razmišljanja koji mogu obavljati različite zadatke, oni sigurno neće izgledati poput nespretnih limenih čovječuljaka, već će i iskusnom oku teško biti uočiti razliku između takvog robota i čovjeka.

 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 274909
 
 
Listopad 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici