Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
27.09.2017. u 19:09
 

Posjet institutu Ruđer Bošković

 

Učenici Blaž Čačić i Luka Benić, s profesorom informatike Hrvojem Humskim, posjetili su Institut Ruđer Bošković u Zagrebu u petak, 22. rujna 2017. godine, u sklopu nagrade koju su dobili zbog uspješnog sudjelovanja u IRM natječaju koji je zahtijevao rad s BBC Micro:bit pločicama.

Posjet institutu Ruđer Bošković

Posjet se sastojao od četiri predavanja uz obilaske laboratorija. Prvo predavanje je bilo u jednoj od zgrada staroga dijela kompleksa, tamo su učenike i voditelje ekipa koje su sudjelovale u projektu biologinja dr. sc. Vlatka Filipović Marijić i fizičar dr. sc. Saša Ceci upoznali s nekim osnovnim pojmovima njihovih područja znanosti te su im rekli na kojim projektima oni rade, odnosno na kojima će u budućnosti raditi. Nakon vrlo zanimljivog predavanja spomenutog dvojca, učenici i voditelji su posjetili najveći sudarač čestica u Hrvatskoj, tzv. Van der Graaffov akcelerator, tamo ih je dočekao Ivan Sudić, doktorand fizike na PMF-u u Zagrebu, koji je trenutno na Institutu. On im je objasnio osnove rada akceleratora te im rekao da taj akcelerator uspijeva ubrzati čestice do jedne desetine brzine svjetlosti i da je za njegov rad potrebno nekoliko milijuna volti. Nakon toga im je pokazao senzore koji očitavaju produkte sudara čestica u akceleratoru. Poslije uzbudljiva Ivanova predočavanja rada akceleratora posjećen je laboratorij eksperimentalnog fizičara Milivoja Uroića koji je ekipama pokazao kako uspijeva stvarati jedne kemijske elemente pomoću drugih, također pomoću akceleratora čestica. Zatim ekipe u svoje ruke preuzima kemičar Hasan Muharemović koji im je nakratko pokazao laboratorij u kojem radi te ih je nakon toga odveo  u knjižnicu Instituta gdje im je dosta opširno dočarao čime se bave u njegovom laboratoriju.

Autor: Blaž Čačić i Luka Benić, 4.B
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 1358
Vezane fotografije
 
 
Rujan 2018
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici