Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
09.10.2017. u 18:28
 

Izložba „Bertuchovo slikovno carstvo“

 

Učenici 2. b razreda u ponedjeljak, 2. listopada 2017., posjetili su izložbu „Bertuchovo slikovno carstvo - otkrij tajne dječje enciklopedije“ u Gradskom muzeju Požega. Što su tamo vidjeli i saznali pročitajte u tekstu ispod.

Izložba „Bertuchovo slikovno carstvo“

U izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega 14. rujna otvorena je izložba „Bertuchovo slikovno carstvo – otkrij tajne dječje enciklopedije“ Hrvatskog školskog muzeja, autorice Kristine Gverić, kustosice i muzejske pedagoginje. Izložba je to prve dječje slikovne enciklopedije. Stvorio ju je njemački učitelj i biznismen Friedrich Justin Bertuch krajem 18. i početkom 19. stoljeća u Weimaru. Zbog toga su ga prozvali ocem slikovnice.

Učenici 2. b razreda su u ponedjeljak, 2. listopada, pod vodstvom razrednice, dr. sc. Ljiljane Miletić posjetili navedenu izložbu. Ondje su naučili mnogo novih stvari i ujedno se zabavili. Na izložbi su mogli naići na razne zanimljivosti o životinjama, biljkama, povijesnim događajima i slično. Tako su, primjerice, saznali da najveća životinja na svijetu - plavetni kit, može doseći masu i do 200 tona! Doznali su da iako mozak ulješure teži do 10 kg, orka je najinteligentnija životinja na svijetu. Neki su poželjeli biti indijska lađica, jer ona jede samo jednom mjesečno. Doznali su i mnogo toga o čudnovatim biljkama. Recimo, biljka semafor pomiče se uz glazbu. Dotakli su se i alternativne medicine. Naučili su da klinčić, primjerice, liječi zubobolju, a kopar umiruje živce. Nakon što su poslušali kustosicu, gospođu Ljiljanu Marić, bilo je vrijeme da učenici pokažu svoje znanje. Tako su po završetku sata, podijeljeni u dvije skupine po abecednom redu, odigrali kviz. Pobijedila je skupina drugog dijela imenika.

Ova je izložba jedinstvena prilika da vidimo kakav su pogled na znanost imala djeca 19. stoljeća. Učenici su naučili mnogo novih i zanimljivih stvari o svijetu u kojem živimo. Shvatili su da znanost može biti zabavna i prilagođena svim uzrastima. Neki od njih rekli su da im je ovo bio najzanimljiviji sat razrednika ikada.

Izložba je otvorena do 24. studenoga, stoga pozivamo sve zainteresirane da je posjete.

Fotografije: dr. sc. Ljiljana Miletić

Autor: Mateja Ostojić, 2. b
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 1361
Vezane fotografije
 
 
Rujan 2018
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici