Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
16.10.2017. u 08:53
 

Požeška crkva sv. Lovre - od dominikanaca do isusovaca

Predavanje profesora Uzelca

 

U sklopu projekta Tjedan cjeloživotnog učenja i dvadesete godišnjice Požeške biskupije, u knjižnici Gimnazije organizirano je predavanje profesora Zlatka Uzelca.

Predavanje profesora Uzelca

Na samom početku obratio nam se gospodin Vinko Tadić (predsjednik Povijesnog društva Požega) te istaknuo: „Tek kada obrazovni sustav dobije dostojno mjesto u našem društvu, možemo očekivati bolje i sretnije dane. Ovdje promoviramo znanje, rad, kulturu i demokraciju te da odlučno i jasno kažemo ne svakom obliku nasilja, netrpeljivosti, isključivosti, neukosti, primitivizma i barbarstva“.

Crkva sv. Lovre jedna je od rijetkih očuvanih srednjovjekovnih crkava. Gradnja joj je počela u 13. stoljeću, a tijekom povijesti prošla je kroz tri faze izgradnje te je više puta mijenjala svoj „oblik“. Crkva je također spada među najvrednije spomenike u Požegi. Stav profesora Uzelca je taj da je crkva sv. Lovre zapravo župna crkva sv. Pavla, te po tome zaključujemo da je Kaptol nekada pripadao Požegi. Također je bitna činjenica, koja također pridonosi važnosti crkve sv. Lovre, da je kroz povijest bila izložena potresu čiji se ožiljci vide na prozorima crkve. U 16. stoljeću crkva je nadograđivana sa sjeverne strane. Ulaz u širini stepenica te velika kapela koja je posvećena gospi od Loretta, izgrađeni su 1725. godine.

Povijest crkve sv. Lovre itekako je bogata te bi svi Požežani trebali cijeniti taj sakralni spomenik kao jedan od dokaza naše duge i stare povijesti i kulture.

Autor: Filip Matić, 4.a
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 1558
Vezane fotografije
 
 
Prosinac 2018
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici