Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
02.11.2017. u 17:54
 

Tulum s(l)ova u Gimnaziji

 

Protekli petak, 27. listopada, tridesetak učenika Gimnazije Požega odlučilo je provesti večer u školskoj knjižnici družeći se uz knjige i mnoštvo drugih aktivnosti i radionica. Bila je to večer puna zabave, smijeha, a naravno, i čitanja! Profesorice hrvatskog jezika i knjižničarke uključile su Gimnaziju u projekt Tulum s(l)ova s ciljem poticanja učenika na čitanje u slobodno vrijeme.

Tulum s(l)ova u Gimnaziji

Predstavljanje, čitanje ... Program je započeo u 19:00 sati. Nakon uspostave pravila ponašanja, nastupili su članovi dramske skupine. Predstavili su se predstavom „Kafkino pismo“ koju je napisala učenica 4. g razreda, Erin Keleuva. Poslije predstave uslijedio je glavni dio programa – čitanje ulomaka iz književnih djela. Svoja autorska djela predstavili su nam učenici: Lucija Relić, Nikolina Mikolčić, Andrej Đeraj, Erin Keleuva, Roko Relić te Vera Prodanović. Ulomke iz omiljenih književnih djela pročitali su nam: Andrej Đeraj, Ružica Grgić, Lucija Relić, Martina Tomašević, Lucija Brus, Eva Stapić, Roko Relić, Sara Ergović, Anamarija Budimir, Ivana Budimir, Bernarda Vidović, Sara Salak i Dora Raguž. ... osvježenje, glazba ples. Nakon čitanja uslijedila je duža pauza u kojoj su se učenici družili uz grickalice i sokove.  U toj pauzi, programu se pridružuju i učenici Glazbene škole Požega uz čiju su se svirku i pjesmu učenici opustili te kasnije i zaplesali. 

Likovno oblikovanje osobnog doživljaja književnog djela ...  Kako se književnost povezuje s likovnom umjetnošću, pokazalo je šest učenika koji su prikazali svoja viđenja najdražih književnih djela. Sudjelovali su: Leon Rakić (1.d), Marijana Rajkovača (2.e), Ines Kopunić (1.a), Sara Salak (2.e), Antonela Grgić (4.e) i Željko Mutić (4.e). Autori su ukratko opisali svoje likovne uratke, a nakon njih je nešto o svakom radu rekla i profesorica Vera Ćuže-Abramović. Svi prisutni imali su priliku glasovati za najljepši rad. Pobjedu je odnio Leon Rakić, učenik 1.d razreda s djelom na kojemu prikazuje detalj iz Gardaševa romana Duh u močvari.

... online druženje s Križevčanima. Opuštenu atmosferu sudionici su podijelili preko video konferencije sa Srednjom gospodarskom školom iz Križevaca. Učenice koje su vodile glavnu riječ tijekom razgovora upoznale su vršnjake iz Križevaca, saznale kako su oni proveli taj dan te s njima podijelile svoje aktivnosti i dojmove vezane uz program Tuluma s(l)ova.

Kviz o književnosti ... otkrij naslov ... Oko 22:30 prisutni učenici podijelili su se u timove te zaigrali Kahoot kviz o književnosti. Kviz se sastojao od 30 pitanja. Bilo je potrebno poznavati lektirno štivo, ali i djela koja su popularna među mladima, poput Harryja Pottera ili Hobbita.  Najviše točnih odgovora dala je skupina učenika iz 4.e razreda. Prvoj skupini u Kahoot kvizu dodijeljeno je 5 bodova, drugoj 4, a timu koji je zauzeo 3. mjesto, 3 boda. Ostale skupine dobivaju po 2 boda. Kako bi se večer učinila još zabavnijom, timovi nastavljaju odmjeravati svoje snage u društvenim igrama. Jedan učenik dolazi pred ploču, uzima listić na kojem je napisano djelo te bacanjem kocke saznaje hoće li to djelo predstaviti riječima, crtežom ili pantomimom. Osoba koja pogađa djelo osvaja bod za svoj tim te izlazi na ploču predstaviti sljedeće djelo. Budući da se učenicima svidjela ova vrsta natjecanja, nakon što su izvukli sve priređene kartice s djelima, svatko je na papirić napisao jedno djelo i igra se nastavila. Kad se objasnilo i posljednje djelo, rezultat čak tri tima bio je izjednačen! Tako je večer završila trostrukim pobjednicima koji su pošteno podijelili nagradu.

... poruka skrivena u balonu! Za kraj, učenicima je rečeno da se u jednom balonu krije Kafkina poruka koju treba pronaći. Najuspješniji u tom pothvatu bio je učenik Karlo Maček koji također osvaja prigodan poklon.

Hoćemo još! Svi sudionici Tuluma s(l)ova slažu se u jednom, a to je da ovakve susrete treba organizirati češće jer mnogi učenici još uvijek nisu otkrili čari čitanja književnih djela. Atmosfera je bila opuštena, svi prisutni su se zabavili, nasmijali, motivirali na čitanje novih djela te naučili pokoju novu informaciju. Za one koji nisu bili dio ove priče, filmska skupina Gimnazije sprema video uradak kojim će prikazati djelić atmosfere Tuluma s(l)ova.

Fotografije: Mateja Ostojić, 2.b

Autor: Mateja Ostojić, 2.b
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 4989
Vezane fotografije
 
 
Siječanj 2020
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici