Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
11.06.2018. u 08:41
 

Predstavljen prvijenac Ivane Adlešić Pervan

„Stepenice do neba“ - književna poslastica za gimnazijalce

 

U petak, 8. lipnja 2018., knjižnica požeške Gimnazije ugostila je posebnu gošću. Našu školu posjetila je profesorica engleskog jezika Ivana Adlešić Pervan s ciljem predstavljanja svog romana „Stepenice do neba“.

„Stepenice do neba“ - književna poslastica za gimnazijalce

Stepenice do neba U prvom romanu spisateljice Adlešić Pervan imamo priliku pratiti životnu priču šesnaestogodišnjeg zagrebačkog gimnazijalca Ivana. Ivanovi najveći neprijatelji su roditelji, profesori i naporna starija sestra koja misli da je osvojila svijet. Unatoč neprijateljima, on uspijeva živjeti u svom filmu. S trojicom prijatelja, maksimalno iskorištava svaki dan, pravi spačke profesorima, svira gitaru, sluša pop rock i jednostavno ne želi odrasti. Međutim, kad u njegov lagodan život stignu nevolje, udružuje se sa svojom sestrom kako bi nadmudrio i nadjačao većeg neprijatelja.

Autobiografski elementi Profesorica Ivana kaže kako ovaj roman sadrži mnoge autobiografske elemente. Ispričala nam je kako je u srednjoj školi imala velikih problema s pisanjem zadaćnica, a kako bi poboljšala svoje spisateljske sposobnosti, profesor Hrvatskog jezika predložio joj je da vodi dnevnik. Taj događaj bio joj je inspiracija za kaznu junaka Stepenica do neba, Ivana, kad je na satu Hrvatskog jezika imao suviše dugačak jezik. Vođenjem dnevnika, Ivan nas uvodi u svoj svijet koji se razlikuje od svijeta većine današnjih gimnazijalaca, naime, Ivan sluša staru pop rock glazbu. Sam naziv romana nastao je prema pjesmi Stairway to heaven engleskog rock sastava Led Zeppelina. Profesorica Ivana kaže da ako ijednog čitatelja uspije zainteresirati za tu pjesmu i takvu vrstu glazbe, smatrat će roman uspješnim. Nastavak ovog romana već je u izradi, a ime će dobiti po još jednoj rock pjesmi Learning to fly.

 

Za kraj, spisateljica Adlešić Pervan savjetovala je svim prisutnima da čitaju, pišu i slušaju dobru glazbu jer se tako mogu odvojiti od dosadne svakodnevice i odmoriti dušu. Vjerujemo da će roman Stepenice do neba biti traženo djelo u našoj knjižnici te da će svi gimnazijalci koji pročitaju knjigu zaista odmoriti dušu i pronaći rješenja svojih problema, koji su uvelike slični Ivanovim.

Autor: Mateja Ostojić, 2.b
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 4491
Vezane fotografije
 
 
Siječanj 2020
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici