Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
23.08.2018. u 05:46
 

Otvoreni dani "S3" 4. i. 14. kolovoza 2018.

 

U požeškoj Gimnaziji u subotu 4. i utorak 14. kolovoza 2018. godine održani su Otvoreni dani Ljetne škole znanosti gdje su učenici Gimnazije prisustvovali radionicama koje je organizirala Ljetna škola znanosti.

Otvoreni dani "S3" 4. i. 14. kolovoza 2018.

Radionice na kojima su učenici mogli raditi na prvom Otvorenom danu 4. kolovoza bile su:

 • Kemija krede, bisera i stijenavoditeljica: Petra Parac, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

U ovoj radionici su učenici naučili kako se sintetizira kalcijev karbonat taloženjem kalcijeva klorida natrijevim karbonatom. Praktični pristup ove radionice posebno se svidio Petri Akalović, učenici 4. razreda jezične škole koja je ovo ljeto upisala Prirodoslovno-matematički fakultet, smjer kemija. Petra smatra kako će joj ova radionica sigurno pomoći u daljnjem obrazovanju jer će se isto to raditi na fakultetu. Njoj se radionica svidjela iako nisu imali dosta vremena da naprave sve što su željeli

 • Evolucija s neočekivanim obratomvoditelj: Sebastijan Dumančić, KU Leuven, Belgija

Na ovoj radionici, učenici su promatrali različite aspekte evolucije te kako se njeni principi i mehanizmi mogu primijeniti na pisanje evolucijskih algoritama, programa koji koriste evoluciju kako bi se poboljšali i riješili probleme. Mia Mikliš, učenica 3. razreda, prisustvovala je radionici te su joj sveukupni dojmovi odlični. Jako joj se svidio predavač i njegova strpljivost u objašnjavanju, a posebno praktičan pristup programiranju.

 • Mentalno zdravlje: Od stavova do brojevavoditeljica: Matea Šoštarić, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Na ovoj radionici, polaznici su raspravljali o mentalnim poremećajima, što ih sve čini takvima i na koji način se provode psihička istraživanja. Marko Šarić učenik 2. razreda, sudjelovao je na radionici za koju ima sve pohvale. Zabavio se gledajući zanimljive videomaterijale o danoj temi, a kod predavačice su mu se posebno svidjeli ljubaznost i šaljivost.

 • Kako liječiti rakvoditelj: Boris Majić, Seven Bridges Genomics i Istraživačka stanica Petnica, Srbija

Kako je medicina napredovala u posljednjih sto godina, tako se svakog dana izmišljaju nove ideje kako da se borimo protiv raka. Učenici su na ovoj radionici gledajući genomske sekvence triju pojedinaca osmislili način kako bi se identificirala osoba koja ima rak, tip raka i kako uočene mutacije doprinose bolesti. Lana Maričević, učenica 4. razreda, prvi je puta prisustvovala Otvorenom danu Ljetne škole znanosti, a na ovoj radionici posebno su joj se svidjele nove tehnologije kojima se koristimo kako bismo otkrili mutacije. Predavača će posebno pamtiti zbog njegove pristupačnosti i mogućnosti odgovaranja na sva upućena pitanja, neovisno o području.

Sveukupno je na Otvorenim danima prisustvovalo dvadesetak učenika požeške Gimnazije. Vidi se kako postoji zainteresiranost za znanost i STEM područja po posjećenosti Otvorenih dana, ali isto tako i večernjih predavanja koja su otvorena za javnost.

Na drugom Otvorenom danu Ljetne škole znanosti 14. kolovoza učenici su sudjelovali na sljedećim radionicama:

 • Strojno učenje i teorija igara – ili kako naučiti računalo varati, voditelj: Ivan Jurin, Photomath, Zagreb, Hrvatska
 • Što se događa nakon smrti – promjene kroz koje tijelo prolazi, voditeljica: Lavinia Mehinović, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
 • Enzimi – što rade i kako funkcioniraju, voditeljica: Mihaela Mihaljević, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
 • Sličnost između pijanog fizičara i financijskih tržišta, voditelj: Grgur Šimunić, Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska
 • Način rada i konstrukcija jednostavnog elektromotora, voditeljica: Mateja Batelić, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
 • Faraday heaping – samoudruživanje granula u hrpe, voditeljica: Magdalena Živković, Sveučilište u Manchesteru, UK

Nakon održanih radionica, više od dvadeset učenica i voditelja radionica su komentirali kako su jako zadovoljni načinom kako su radionice prošle. Za više informacija provjerite Facebook stranicu Ljetne škole znanosti:

ili njihovu Web-stranicu.

Autor: Mario Zelić
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 4245
Vezane fotografije
 
 
Siječanj 2020
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici