Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
12.09.2018. u 08:21
 

Učenici posjetili Gradski muzej Požega

Razotkrivanje - Savršenstvo evolucije

 

Da prvi tjedan nove školske godine ne bi protekao monotono, pobrinule su se prof. Musil i prof. Miletić. Učenike 3.b i 3.c odvele su na izložbu Gradskog muzeja Požega pod nazivom Razotkrivanje – savršenstvo evolucije. Riječ je o jedinstvenoj izložbi pristigloj iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu čiji su autori Nives Borčić, Petar Crnčan, dr.sc. Iva Mihoci te Ivan Razum.

Razotkrivanje - Savršenstvo evolucije

Osim izložbenih primjeraka kukaca i minerala, trenutno u Gradskom muzeju možete vidjeti i jedinstvene fotografije njihovih spojeva. Te fotografije neposredni su fotografski eksperiment koji interdisciplinarno spaja umjetničku intervenciju s izlošcima zbirke minerala i stijena Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te kornjaša iz Zbirke kornjaša Mikšić.

Rene Mikšić izvanredan je hrvatski znanstvenik koji je cijeli život posvetio istraživanju i sakupljanju kornjaša, posebice zlatnih mara. U njegovoj zbirci opisano je oko 1600 vrsta kornjaša, a otkrio je čak 237 novih, dotad nepoznatih vrsta.  Tijekom svog istraživačkog rada proputovao je kroz 118 zemalja diljem svijeta. 1996. svoju zbirku poklonio je Hrvatskom prirodoslovnom muzeju koja sadrži više od 20 000 primjeraka kukaca.

S namjerom da posjetiteljima prikažu čuda prirode, autori ove izložbe spajaju zanimljive kombinacije kukaca i minerala. Fotografirali su primjerke minerala i stijena te kornjaša koji si bojom, uzorkom ili oblikom međusobno najviše odgovaraju. Zanimljiva je činjenica da kornjaši i minerali koji odgovaraju jedno drugome najčešće nisu pronađeni na istom dijelu Zemlje. Primjerice, zlato iz Rumunjske te zlatna mara iz SAD-a bojom i oblikom toliko nalikuju jedno drugome da ih je teško razlikovati.

Ova jedinstvena i zanimljiva izložba svidjela se požeškim gimnazijalcima. Nakon izložbe, zabavili su se i provjerili svoje znanje interaktivnim kvizom. Iako sve rečeno nisu zapamtili, iz muzeja su otišli s vrijednim spoznajama i uvidom u čuda prirode. Ovakva postava Gradskog muzeja Požega traje do 14. rujna, a naši gimnazijalci svima preporučuju da ju posjete i iznenade se ovim unikatnim spojevima kukaca i minerala.

Autor: Mateja Ostojić, 3.b
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 1851
Vezane fotografije
 
 
Lipanj 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici