Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
06.02.2019. u 14:57
 

Nastava u Muzeju

Maturanti u posjetu Gradskom muzeju Požega

 

U utorak, 5. veljače, učenici 4. c razreda započeli su svoj radni dan posjetom Gradskom muzeju Požega. Povod njihova odlaska u muzej bilo je razgledanje spomen-sobe Domovinskog rata u Požeštini i odlazak na izložbu O životinjama i ljudima.

Maturanti u posjetu Gradskom muzeju Požega

Učenici su se u pratnji profesora Dragana Silukovića prvo uputili u stalan postav posvećen oslobođenju požeškog kraja tijekom ratnih 90.-ih godina. Uvodnu je riječ održala kustosica Ljiljana Marić, započevši svoje izlaganje isticanjem važnih godina tijekom hrvatske povijesti. Kako bismo bolje razumjeli položaj Hrvatske i okolnosti koje su prethodile Domovinskom ratu, važno je sagledati cjelokupnu hrvatsku povijest tijekom posljednjih 300 godina - rekla je. Učenici su s popriličnim zanimanjem pratili predavanje kustosice Marić, a saznali su i mnogo novih činjenica. Primjerice, da je prva hrvatska strojnica Pleter proizvedena u Pleternici i da su požeška vojarna i njezina obrana 1991. odigrale značajnu ulogu u novijoj povijesti ovoga kraja. Profesor Siluković skrenuo je pozornost na zidnu kartu koja prikazuje područje zapadne Požeštine s istaknutim imenima naselja i ratnih operacija koje su u tom kraju bile vrlo česte. U sklopu spomen-sobe nalazi se i manja prostorija koja vjerodostojno prikazuje jedno od brojnih civilnih skloništa, a jedan je zid posvećen i svima poginulima za slobodu našega grada i države.

Drugi je dio obilaska muzeja bio posvećen trenutno gostujućoj izložbi O životinjama i ljudima. Izložba je to nastala u organizaciji Etnografskoga muzeja u Zagrebu, a u našemu je gradu provela i ovogodišnju Noć muzeja gdje je oduševila posjetitelje. Učenici su ondje mogli saznati koju je životinju čovjek prvu pripitomio, ali i kakav je bio suživot čovjeka i životinja u prošlosti. Slušali su izlaganja i gledali izloške povezane i s narodnim rukotvorinama na kojima su se našli detalji inspirirani životinjama. Također, jedan je dio izložbe bio posvećen oruđu i instrumentima izrađenima od životinjskih kostiju tijekom prošlosti. Ono što je gimnazijalcima bilo posebno zanimljivo jesu legende i narodne predaje vezane uz pojedine životinje i njihove vlasnike, poput legende o sv. Roku i njegovu psu te njegova komuniciranja s pojedinim vrstama životinja.

Istom su programu u Gradskomu muzeju prisustvovali i učenici ostalih maturantskih razreda. Zahvaljujemo kustosici Ljiljani Marić i Gradskom muzeju Požega na gostoprimstvu i zanimljivim postavima.

Autor: Karlo Maček, 4. c
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 1609
Vezane fotografije
 
 
Rujan 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici