Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
05.03.2019. u 08:33
 

PLAVE KACIGE U DOMOVINSKOM RATU

Između rata i mira

 

U petak, 1. ožujka 2019. godine, u knjižnici je održano predavanje o doprinosu UN-a u Domovinskom ratu. Predavanje je održala bivša učenica naše škole Nikolina Vuković. Nikolina je završila povijest na Hrvatskom katoličkom fakultetu, a trenutno radi u Ministarstvu obrane.

Između rata i mira

Predavanje je otvorio prof. Dragan Siluković, koji je i organizirao ovaj događaj.

Nikolina je prisutne učenike upoznala s djelovanjem pripadnika UN-a, takozvanih Plavih kaciga na područjima ratne Hrvatske devedesetih godina. Njihova zadaća bila je očuvanje mira.  Djelovali su u četiri sektora, odnosno žarišta rata: sjeveru, jugu, zapadu i istoku. Uvjet dolaska UN-ovih zaštitnih snaga bilo je potpisivanje Sporazuma o bezuvjetnom prekidu vatre u studenome 1991. godine.

Nakon potpisivanja tog sporazuma, u travnju 1992. godine, 12 država članica Ujedinjenih naroda, šalje svoje pripadnike UN-a u ratom pogođenu Hrvatsku. Ti su pripadnici u zaštićenim zonama trebali djelovati po načelima nepristranosti i neutralnosti. Njihove glavne zadaće bile su nadzor primirja, demilitarizacija, kontrola granica, osiguravanje civila te povratak prognanika i izbjeglica. Ukupna površina koju su nadzirali iznosila je 12 554 četvornih kilometara.

Nikolina je u svom diplomskom radu istraživala četvrti sektor - istok. Bilo je to područje Srijema i Baranje. Tu su zaštićenu zonu nadzirali ruski i belgijski pripadnici Plavih kaciga. „ Iako je glavno načelo djelovanja bila nepristranost, ruska je vojska pomagala neprijateljskoj strani. Oni su otvorili crno tržište na kojemu su prodavali razne zabranjene stvari poput droge i oružja. Uz prodaju tajnih dokumenata, u Srbiju su izvozili i 350 tona nafte dnevno. Ruska vojska pronašla je i dokaze o postojanju 12 masovnih grobnica, ali su to uspješno zataškali. Iako je ideja slanja Plavih kaciga trebala biti zaštita civila, njihova prisutnost nije puno toga promijenila. Za vrijeme njihovog djelovanja iz Hrvatske je protjerano 17 991 osoba, ubijeno 347, silovano 26, a mučeno 1 617 osoba,“ izjavila je tijekom predavanja Nikolina Vuković.

Predavanje je završilo zaključkom kako Plave kacige u Domovinskom ratu nisu bile učinkovite. Prof. Siluković susret je zaključio citirajući nadbiskupa Kuharića: „Treba oprostiti, ali ne i zaboraviti!“

Autor: Mateja Ostojić, 3.b
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 1772
Vezane fotografije
 
 
Studeni 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici