Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
15.03.2019. u 08:08
 

PREDAVANJE O DOMOVINSKOM RATU

Vrijeme istine

 

5. ožujka tijekom 4. školskog sata, u konferencijskoj dvorani, umirovljeni bojnik Mario Kalan održao je predavanje o Domovinskom ratu pod nazivom "Vrijeme istine" učenicima 4. razreda. Predavanje je organizirao profesor Dragan Siluković, a sve nazočne pozdravila je ravnateljica, dr. sc. Vesna Vlašić. Predavanju je nazočio i zamjenik Župana, Vedran Neferović.

Vrijeme istine

Nakon zanimljivog predavanja, upitali smo zamjenika Župana Vedrana Neferovića te našu ravnateljicu dr. sc. Vesnu Vlašić o dojmovima.

Dobar dan, gospodine Neferoviću, kako ste prepoznali značaj ovog predavanja za učenike?

Važno je za sve učenike, pogotovo za maturante, da zaokruže svoje obrazovanje i edukaciju o Republici Hrvatskoj i onome što se događalo pri stvaranju samostalnosti i slobode. Ovo predavanje jest jedan pokazatelj da projekt u koji je naša županija uključena već dugi niz godina u kojem educiramo osnovnoškolsku i srednjoškolsku djecu o Domovinskom ratu se pokazao vrlo uspješnim.  Takav projekt jedan je od rijetkih u Hrvatskoj, a prezentira blisku prošlost, koju vi koji ste rođeni nakon Domovinskog rata, nasreću niste morali iskusiti.

Mislite li da bi se ovakva predavanja trebala događati češće?

Gospođa Vlašić: Pa možda je i potrebno. Za četvrte razrede svakako jer po izlasku iz srednje škole oni moraju znati našu prošlost. Možda bi bilo dobro organizirati i za sve razrede jednom godišnje ovakvo predavanje, iako su svi to prošli u osmom razredu. Međutim, nikad nije na odmet prisjetiti se događanja iz vremena Domovinskog rata.

Gospodin Neferović: Ipak su učenici u četvrtom razredu ozbiljniji i zreliji. Neki se odlučuju na daljnje obrazovanje iz povijesti i usmjeravanje svoje karijere prema onome što će možda imati poveznicu s ovakvim temama. Dakle, zreliji ste u četvrtom razredu i možete dublje shvatiti ovu problematiku.

Smatrate li da je problematika Domovinskog rata dovoljno obrađena u udžbenicima povijesti?

Morat ću biti kritičan. Samo ministarstvo koje je zaduženo za školovanje djece svih ovih godina, posebno zadnjih dvadesetak, izgubilo je ulogu strateški važnog ministarstva. U vremenima koja dolaze ono bi trebalo imati drugačiji tretman u političkom kontekstu. Što se tiče same nastave povijesti i problematici Domovinskog rata, trebalo je davno donijeti nekakav kurikulum kojim bi se Domovinski rat bolje definirao te bio zastupljen u raznim vidovima obrazovanja. Ne samo kroz predmet povijesti, već i kroz razrednu nastavu i druge predmetu.

Hvala Vam na odvojenom vremenu i dijeljenju svoga znanja s učenicima Gimnazije.

Autor: Mateja Ostojić, 3.b
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 1571
Vezane fotografije
 
 
Studeni 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici