Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
28.03.2019. u 08:28
 

Predavanje o Europskoj uniji

Učenici u ulozi predavača

 

U utorak 19. ožujka 2019. godine, u gimnazijskoj su knjižnici, učenici četvrtog razreda Marko Blažević i Karlo Maček, održali predavanje o EU. Njih su dvojica uključeni u projekt po nazivom „Škola ambasador Europskog parlamenta“ u koji su uključene sve članice EU.

Učenici u ulozi predavača

Karlo Maček je održao predavanje na temu „Europska unija: realnost ili utopija?“. Karlo je iznosio činjenice o Europskoj uniji i Hrvatskoj. Posebnu pozornost posvetio je euru s obzirom da je Hrvatska odlučila uvesti euro do 2025. „Euro je dobra valuta zbog brojnih pogodnosti koje nudi građanima Europske unije i na taj način stvara monetarnu uniju što doprinosi osjećaju europskog jedinstva,“ rekao je Karlo.

Nakon  Karla na scenu je stupio Marko Blažević koji je održao predavanje na temu „ Europski parlament mladih“. On nas je informirao o gore navedenom projektu. Potaknuo nas  je da se uključimo, govoreći o svom osobnom iskustvu o sudjelovanju u projektu. Također je iskoristio priliku i pozvao učenike  da izađu na izbore za Europski parlament 26. svibnja 2019. godine.

Mentorica učenicima bila je profesorica Izabela Ivanović.

Predavanje je bilo poučno i zabavno. Sadržaj predavanja je nešto što bismo svi mi trebali znati. Preporučamo da se informirate o EU.

Luka Solina, učenik 3.b razreda i član Novinarske skupine naše škole postavio je nekoliko pitanja našim predavačima. Evo što su mu rekli!

Možete li nam reći nešto više o projektu? Kako ste se prijavili i tko je sve mogao sudjelovati?

KARLO: Naša je škola ove godine uključena u projekt pod nazivom „Škola ambasador Europskog parlamenta“. Projekt okuplja pedeset škola diljem Hrvatske i pokrenut je zbog europskih parlamentarnih izbora koji će se održati 26. svibnja. Cilj je privući mlade kako bi osvijestili svoje građanske dužnosti. Marko i ja smo bili izabrani od svoje profesorice te smo se odazvali. Sudjelovati su mogli svi zainteresirani, no do sada to nije bio velik broj. Nadam se da smo našim predavanjem ipak uspjeli zainteresirati više učenika za ovakve stvari.

Koje su teme predavanja i gdje ste ih sve održali?

MARKO: Prvo smo održali predavanja 4. razredima na nastavnim satima Politike i gospodarstva, nakon čega smo održali i jedno veće predavanje u knjižnici za treće razrede. Karlo je imao prezentaciju o tome kako funkcionira Europska unija te je kroz nekakve općenite stvari pokušao približiti pojam Europske unije mladima. Ja sam govorio o Europskom parlamentu mladih, nezavisnoj organizaciji koja se bavi promicanjem europskih vrijednosti, održava političke debate te provodi političku socijalizaciju.

Što mislite koliko su mladi u Hrvatskoj osviješteni o izborima za Europski parlament i općenito politici?

KARLO: Smatram kako je situacija u Hrvatskoj, ako se gleda upravo ta osviještenost jako loša. Izrazito je malen broj mladih zainteresiran i upućen u političke procese. Politička apatija u Hrvatskoj kolektivna je i naslijedili su ju od svojih roditelja jer nisu imali dobru političku socijalizaciju kod kuće. Mladi smatraju kako ne mogu promijeniti ništa, odnosno kako njihovi glasovi nisu važni te smo se mi kroz predavanja trudili ukazati kako i njihov glas ima određenu važnost jer izbori nisu samo naše pravo nego su i naša obaveza. Treba biti član tog kolektivnog donošenja odluka jer to jest demokracija, koju mi jako malo poštujemo.

Je li trenutna edukacija o politici u školstvu dovoljna?

KARLO: Smatram kako današnja edukacija nije dovoljna te kako bi djeca već u osnovnoj školi trebala imati predmet poput Građanskog odgoja i obrazovanja koji bi ih postupno upoznavao i s političkom dimenzijom. Danas mladi informacije o političkoj dimenziji dobivaju tek u 4. razredu na predmetu Politika i Gospodarstvo, no i dalje ostaje nerazumijevanje politike te stereotipi o politici kao alatu za što bržu pronevjeru novca i korupciju, čemu su doprinijeli i naši domaći političari.

Osjećaš li se počašćeno što si baš ti imao priliku svojim vršnjacima održati ovakvu vrstu predavanja?

MARKO: Naravno da da, aktivno sudjelujem u takvih projektima i mislim da mi mladi možemo puno toga promijeniti. Činjenica je da je jedan o mojih profesora to prepoznao i zaključio kako sam baš ja dobra osoba da o tome govorim drugim učenicima. To mi daje određeno priznanje kako idem u dobrom smjeru i motivaciju za daljnje sudjelovanje u sličnim projektima.

I evo za kraj, što poručujete mladima?

KARLO: Ja bih ih svakako pozvao da izađu na izbore za Europski parlament 26. svibnja jer je prekasno da mi odugovlačimo. Mi smo generacija koja je presudna za hrvatsko društvo, za podizanje svijesti o politici i njenim procesima, a sve to kako bi Hrvatska postigla još veću razinu demokracije.

MARKO: Jako je važno izaći na izbore. Svaki glas je važan. U povijesti se događalo da je jedan glas prevagnuo i odlučio, možda je to baš glas mlade osobe koja će ovo pročitati i zato podignimo Hrvatsku na višu razinu.

 

Autorica teksta: Ema Mičević-Marušić, 1.e

Intervju vodio: Luka Solina, 3.b

Fotografije: Vanessa Lukas, 3.d

 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 1887
Vezani dokumenti
Vezane fotografije
 
 
Rujan 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici