Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
14.05.2019. u 10:55
 

30. pjesnički susreti u Drenovcima

Andrej – laureat u Drenovcima

 

Pjesnički susreti Drenovci jedan su od starijih i značajnijih poetskih natječaja Republike Hrvatske koji u kontinuitetu traje od 1989.

Andrej – laureat u Drenovcima Izvor: http://www.novagra.hr/wp-content/uploads/2019/05/prva-4-4-e1557766080223.jpg

Svake godine dodjeljuju se nagrade u tri kategorije:

  • povelja Visoka žuta žita (naziv je dobila po istoimenoj pjesmi Dragutina Tadijanovića) Društva hrvatskih književnika za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti
  • statua Duhovno hrašće (od 1995.) za najbolju pjesničku zbirku autor iz Slavonije, koja je objavljena između dvaju Susreta
  • nagrada za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis – autor iz Slavonije koji nije stariji od 35 godina

Program susreta trajao je tri dana, a ja kao dobitnik nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis bio sam pozvan na središnje sijelo 11. svibnja te promociju zbirki prošlogodišnjih dobitnika, bivšeg gimnazijalca Denisa Ćosića te koautorske zbirke Ane Delimar i još bivše jedne učenice gimnazije, Viktorije Grgić. Spomenuo bih kako je Anamarija Mutić 2017. godine također ponijela nagradu za najbolji rukopisni prvijenac, što nije ostalo nezapaženo u očima urednika Franje Nagulova koji spominje „požeški književni krug“. Ovogodišnji gosti bili su predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, izaslanik ministrice znanosti i obrazovanja te brojni pjesnici od kojih bih izdvojio dobitka nagrade „Visoka žuta žita“ Luku Paljetka. Također, u Drenovcima nas je u svojem uredu primio i načelnik Jakša Šestić.
Kao mladom autoru, nakon uspjeha na Goranovom proljeću 2018., ovo priznanje znači puno jer sama nagrada jest tiskanje prve zbirke pjesama i službeni ulazak u književni svijet, priliku koju malo koji srednjoškolac dobije.

Iz obrazloženja nagrade za najbolji neobjelodanjeni rukopisni prvijenac 

Pod radnim naslovom Reinkarnacije uspomena odvažno pisani rukopis milenijca Andreja Đeraja, biografski ćemo primijetiti još jednoga požeškoga đaka u drenovačkom prvoknjigovničkom nizu, daje naslutiti, kao i prethodnih godina, željenu kombinaciju iznimnoga literarnoga talenta te razvidnih čitateljskih navika što, autorovoj mladosti usprkos, posljedično rezultira kvalitetnim književnim proizvodom dostojnim biblioteke koja je, svima na ponos, ušla u treće desetljeće svoje proizvodno-objavljivačke postojanosti. (...)
Trogodišnji požeški niz, prema svemu sudeći, ponešto govori i o kvaliteti rada u tamošnjoj gimnaziji...
Trogodišnji požeški niz, prema svemu sudeći, ponešto govori i o kvaliteti rada u tamošnjoj gimnaziji te bi bilo krajnje nepošteno glasno ne uočiti jednu toliko dragocjenu činjenicu, osobito stoga što se na školstvo, društveno širokopojasno dakako, i dalje nerijetko gleda s podozrijevanjem, krajnje neljudskim te činjenično neutemeljenim. Đerajeva bi znatiželja, naime, kao i ona Anamarije Mutić ili, recimo, Denisa Ćosića, bez danoga poticajnog mehanizma jamačno bila suočena s nešto kasnijom stvaralačkom realizacijom koja, k tomu, nipošto ne bi bila jamčena. Pjesnički susreti u Drenovcima tako se kao manifestacija jasno i nedvosmisleno stavlja u obranu ne samo nadarenoga autorskog mladenaštva već i dionika odgojno-obrazovnoga procesa koje društvo obično ne prešućuje tek kada je iste ocijeniti nedovoljno dobrima u poslu kojim se bave. Pritom, dakako, ne polazeći od neoborive činjenice kako je rad u odgojno-obrazovnim vodama prije svega pozivom, tek potom poslom.

U ime Umjetničkog povjerenstva obrazložio Franjo Nagulov
Drenovci, 11. 05. 2019. 

Autor: Andrej Đeraj, 4. e
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 1346
 
Siječanj 2020
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici