Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
20.05.2019. u 08:38
 

Susret s književnikom Kristianom Novakom

 

Gimnazija u Požegi ove školske godine sudjeluje u provedbi projekta Ruksak (pun) kulture. Riječ je o kulturno-edukativnom projektu na državnoj razini koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. U sklopu projekta u gimnazijskoj je knjižnici, 17. svibnja 2019. godine, održana radionica pod nazivom "Pisci u školskim klupama". Gimnaziju je tom prigodom posjetio književnik Kristian Novak, jedan od najuspješnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca u novije vrijeme, autor dvaju nagrađenih romana "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" koji su dočekali i kazališna uprizorenja.

Susret s književnikom Kristianom Novakom

Program se sastojao od dva dijela: predstavljanje opusa Kristiana Novaka uz naglasak na posljednji roman "Ciganin, ali najljepši" te radionički dio za učenike trećih razreda. Radionički je dio bio osmišljen tako da učenici usmjerenom korelacijom ulomaka iz jednog kanonskog lektirnog djela ("Tena" Josipa Kozarca) i suvremenih djela ("Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka i "Oblak boje kože" Nebojše Lujanovića) uočavaju različite literarne predodžbe Roma u književnim djelima.


Tijekom radionice učenici su razmjenjivali mišljenja o tome kako književna djela djeluju na oblikovanje društvenoga mišljenja. Ovakav pristup književnome tekstu otvara mogućnost za razvoj kritičkoga mišljenja koje je, kada govorimo o osuvremenjivanju nastave književnosti, jedan od glavnih ishoda odgojno-obrazovnog procesa. Osim toga, upoznavanje suvremenog hrvatskog autora, razgovor o njegovim školskim danima i iskustvima, odnosu prema znanju i bogatstvu koje nudi ljubav prema literaturi zasigurno će izgraditi i pojačano zanimanje prema čitanju općenito.
Uskoro ćete moći pročitati i intervju s književnikom autorice Mateje Ostojić. 

 

Autor teksta i fotografija: Novinarska skupina

 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 959
Vezane fotografije
 
 
Listopad 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici