Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
14.06.2011. u 10:03
 

Naše mjesto u svemiru

 

Prvo javno motrenje neba u našoj novootvorenoj zvjezdarnici organizirano je u srijedu 15. lipnja 2011., a prethodit će mu predavanje na temu "Naše mjesto u svemiru" mr. sc. Ivana Romštajna iz Zvjezdarnice Zagreb. Predavanje počinje u 19,30 sati u praktikumu iz fizike, a motrenje slijedi nakon toga ako meteorološki uvjeti dopuste. Motrenje će biti izuzetno atraktivno s obzirom na potpunu pomrčinu Mjeseca koja se događa tu večer.

Naše mjesto u svemiru Potpunu pomrčinu Mjeseca dođite promatrati iz naše zvjezdarnice

Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže u ovoj avanturi!

Naše mjesto u svemiru

Mr. sc. Ivan Romštajn (http://www.zvjezdarnica.hr/index.php?Itemid=116&id=159&option=com_content&task=view) govorit će o položaju Zemlje u svemiru i izgledu i građi svemira od asteroida, planeta,  zvijezda i galaksija do divovskih galaktičkih skupova i samog svemira kao cjeline. Potraga za novim znanjima o svemiru je jedna od najvećih znanstvenih avantura čovječanstva. Upoznat ćemo naše najbliže svemirsko susjedstvo, naš Sunčev sustav, zatim nastanak i život zvijezda, izgled i veličinu zvjezdanih gradova - galaksija te najdublje tajne koje svemir skriva, poput tamne materije i tamne energije.

Potpuna pomrčina Mjeseca

Pomrčina počinje u 17 sati i 24 minute UT, odnosno u 18.24 po našem vremenu ulaskom Mjeseca u Zemljinu polusjenu. Ovaj dio pomrčine (koji se neće vidjeti iz naših krajeva) inače je teško uočiti jer Mjesec još uvijek prima svjetlo direktno od Sunca. Najzanimljiviji dio ove pojave bit će vidljiv iz naših krajeva: Mjesec počinje ulaziti u Zemljinu sjenu u 20:22h, a nekoliko minuta kasnije se pojavljuje na naše istočnom horizontu. U 21:02h već je čitav Mjesec u zemljinoj sjeni i tu ostaje do 23:02. Mjesec će najtamniji biti u 22:14h .
Točno u ponoć Mjesec će potpuno izaći iz sjene, nakon čega će još oko sat vremena izlaziti iz teško primjetljive polusjene. Nešto prije jedan sat ujutro na nebu će svojim punim sjajem bliještati puni Mjesec. Razloge nastanka pomrčine možemo objasniti najjednostavnijom geometrijom. Mjesec nema vlastiti izvor svjetlosti, već ga na nebu vidimo zato što ga obasjava Sunčeva svjetlost. Za vrijeme pomrčine Sunce, Zemlja i Mjesec se nalaze točno u liniji tako da do Mjeseca ne dopire direktna Sunčeva svjetlost jer se nalazi u Zemljinoj sjeni.

Mjesec će biti crvene boje

Ipak Mjesec nikada ne pada u potpuni mrak, već poprima crvenkastu boju, jer dio Sunčeve svjetlosti „zaobilaznim“ putem dođe do Mjeseca. Crvena boja se kod pomračenog Mjeseca javlja iz sličnih razloga zbog kojih je i Sunce na zalazu crveno. Najveći dio Sunčeva svjetla se rasprši na česticama atmosfere. Kroz atmosferu prođe samo jedan dio crvenog dijela spektra, tako da crvena svjetlost slabo osvjetljava Mjesec dok je u Zemljinoj sjeni. Boja koju Mjesec može poprimiti može biti narančasta, crvena, a ponekad čak i tamno smeđa ili tamno siva, a ovisi o tome koliko je Mjesec duboko u zemljinoj sjeni te o uvjetima u Zemljinoj atmosferi.
Potpuna pomrčina Mjeseca je pojava koja se može opažati bez ikakvih optičkih pomagala, a može se opažati sa bilo kojeg mjesta na Zemlji sa kojeg se na nebu u tom periodu vidi Mjesec.

 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 193802
 
Studeni 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici