Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
17.10.2012. u 11:14
 

Europsko građanstvo-multikulturalnost na djelu

Europsko građanstvo

 

Elena Petek (4.a) i Nikolina Lednicki (4.e), u pratnji mentorice, profesorice Dubravke Čokrlić, sudjelovale su na drugom susretu mladih pod nazivom „Active Youth – Root and Wings of Local Community“ u Zadru od 3. - 8. listopada 2012. Vjerujemo da se sjećate - naše su marljive gimnazijalke Elena i Nikolina pobijedile na županijskom i regionalnom kvizu znanja o Europskoj uniji 8. svibnja i 12. lipnja 2012. u Slavonskom Brodu i osvojile nagradno putovanje na međunarodni seminar u okviru europskog programa „Youth in Action“. U nastavku možete pročitati njihove utiske i razmišljanja te pogledati fotografije koje svjedoče o zadovoljstvu svih sudionika.

Europsko građanstvo

„Čim smo se smjestile u hotelu Donat u Zadru, uputile smo se na plažu jer je dan bio prekrasan, a more još uvijek ugodno toplo. Nešto kasnije, tijekom večeri dobrodošlice, upoznale smo se s predviđenim aktivnostima i s četrdesetak učenika, studenata i profesora iz Konye u Turskoj, Velikog Tarnova u Bugarskoj te s predstavnicima Hrvatske pristiglim iz Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Zadra.

Drugi dan smo tijekom zanimljivog grupnog rada govorili o svojim očekivanjima, idejama i bojaznima  vezanim uz seminar. Pogledali smo i prezentacije o provedenim (uglavnom humanitarnim i ekološkim) aktivnostima i predstojećim izazovima u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj, Bugarskoj i Turskoj te bili ugodno iznenađeni inspirativnim načinima na koje su mladi pomogli svojoj zajednici. Na interkulturalnoj večeri smo zahvaljujući zanimljivim prezentacijama dobili bolji uvid u bogatstvo  turske i bugarske baštine, a također smo imali priliku degustirati egzotične slastice te saznati nešto novo o tradicionalnoj bugarskoj, turskoj i hrvatskoj glazbi i folkloru.

Teme trećeg radnog dana bile su vezane uz europsko građanstvo te europske vrijednosti i karakteristike, a zaključke do kojih smo došli  nakon intenzivnog grupnog rada, promišljanja i izrade plakata, prezentirali smo ostalim sudionicima. Slobodno poslijepodne iskoristili smo za obilazak Zadra u pratnji lokalnog vodiča. Bilo nam je pravo zadovoljstvo prošetati Kalelargom, vidjeti zadarski Forum, gradske zidine, crkvu sv. Šimuna, Trg pet bunara, katedralu sv. Stošije, crkvu sv. Donata i zvonik sv. Marije te uživati u jedinstvenom zvuku Morskih orgulja i ljepoti instalacije Pozdrav Suncu.

Četvrti dan razgovarali smo o osjećaju pripadnosti, osobnom viđenju građanstva, europskim i lokalnim institucijama te mogućim rješenjima problema u lokalnoj zajednici.

Nedjelja je bila rezervirana za simuliranje lobiranja i pregovaranja s lokalnim i europskim  institucijama te za osmišljavanje budućih aktivnosti, a zaključke i ideje smo nakon rasprave  predstavili svim sudionicima radionice. Nakon večere je slijedio mali gitaristički koncert i druženje te oproštaj.“

"Sretna sam što sam sudjelovala na ovom seminaru mladih. Proširila sam vidike o Turskoj i Bugarskoj, prošetala Zadrom koji me se dojmio. U grupama smo rasli i natjecali se. Iako s različitih područja, lijepo smo se nadopunjavali, družili, razmjenjivali spoznaje. Bilo je to kreiranje, planiranje od ideje do realizacije, stjecanje različitih kompetencija za promjene, ali i današnji život. U tih šest dana postali smo jedna velika "obitelj" koja, unatoč nekim razlikama, može funkcionirati zajedno. Ostali su snažni dojmovi i svima nam je bilo teško rastati se. Stekla sam nove prijatelje." (Elena)

„Kao i kod svakog putovanja, nisam znala što da točno očekujem, što ću sve vidjeti i naučiti i kakve ću ljude upoznati.Vratila sam se jako zadovoljna jer sam upoznala nove kulture i podigla svoj prag tolerancije. Mislim da su ovakvi projekti odlični za mlade ljude jer razvijaju mnoge vještine i kreativnost, a osim toga su i izvrsna vježba engleskog jezika! Osim toga našla sam nove prijatelje koji su me upoznali s tradicionalnom kuhinjom svojih zemalja, što je također tema koja me jako zanima. Bilo je to izvrsno iskustvo kojeg ću se sjećati cijeli život i koje će mi koristiti u daljnjem školovanju!“

(Nikolina)

 

                                

Autor: Engleski klub
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 103470
Vezane fotografije
 
 
Siječanj 2020
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici