Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
03.08.2018. u 10:52
 

MEĐUNARODNI TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA (IYNT) U TBILISIJU U GRUZIJI

Osvojena bronca u Gruziji

 

Od 5. do 12. srpnja 2018. godine u Tbilisiju u Gruziji održan je Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca (IYNT). Hrvatska reprezentacija, čiji je član učenik naše Gimnazije Marko Šarić, osvojila je 3. mjesto te kući donijela broncu. Ovo je Markova priča.

Osvojena bronca u Gruziji
Kako sam došao do IYNT-a?

U rujnu 2017. godine Mateja Ostojić imala je prezentaciju o IYNT-u u Kini kada sam se i zainteresirao za ovo natjecanje. Nakon određenog vremena profesorica Magdalena Srdarević tražila je učenike koji bi htjeli sudjelovati na ovom natjecanju i odlučio sam se prijaviti na državnu razinu turnira. Trebao sam odabrati jedan od sedamnaest zadanih problema te napraviti znanstveno-istraživački rad na tu temu. Odabrao sam problem Buffonova igla. Zadatak mi je bio što bolje procijeniti konstantu π bacanjem štapića na ravnu podlogu s jednako udaljenim paralelnim linijama. U siječnju je Istraživački centar mladih objavio popis učenika koji će dobiti priliku boriti se za mjesto u reprezentaciji. Na državnom sam turniru, koji se održao 13. siječnja 2018., osvojio četvrto mjesto i time si osigurao mjesto u reprezentaciji Hrvatske. Nakon  državne razine svaki član reprezentacije trebao je riješiti još dva problema koje smo prezentirali u ožujku i svibnju na Fakultetu elektortehnike i računarstva u Zagrebu i to na engleskom jeziku. Prije samog natjecanja imali smo četiri dana priprema kako bismo usavršili prezentacije i doradili nedostatke.

U Gruziji

Na međunarodnoj razini bilo je 15 timova iz 9 država: Bjelorusija, Bugarska (2 tima), Hrvatska, Gruzija (2 tima), Iran (2 tima), Kazahstan, Novi Zeland, Rusija (4 tima) i Švicarska. 4. srpnja 2018. godine u 19:40 h nas šestero natjecatelja uz dva mentora Domagoja Pluščeca i Domagoja Gajskog poletjeli smo iz Zagreba u Varšavu gdje smo čekali dva sata da bi poletjeli za Tbilisi gdje smo stigli u 4:00 h. Kada smo došli, upoznali smo se s vodičem koji nas je odveo do smještaja.

Prvi dan

Prvi dan bio je namjenjen dolasku svih timova i njihovu smještanju u sobe, a mi smo ga iskoristili za doradu i vježbanje prezentacija kako bismo se sljedećeg dana pokazali u što boljem svijetlu. Sve to je potrajalo do kasnih večernjih sati kada smo otišli na spavanje.

Drugi dan

Drugog smo dana imali ceremoniju otvaranja na kojoj se Hrvatska ekipa predstavila kratkim video isječkom. Nakon ceremonije otvaranja imali smo prvu znanstvenu borbu gdje smo pobijedili ekipe Rusije i Bugarske. Nakon prve borbe vratili smo se u hotel gdje smo zajedno s voditeljima raspravljali o strategijama, a zatim radili na prezentacijama i upoznavali druge članove ekipe s teorijom problema do kasnih večernjih sati.

Treći dan

Treći dan smo imali drugu borbu u kojoj smo pobijedili ekipe Bjelorusije i Švicarske, a poslije smo imali razgledavanje Tbilisija gdje smo se upoznali s pojedinim dijelovima grada. Zatim smo se vratili u hotel te kao i svake večeri raspravljali o strategijama i vježbali te dorađivali prezentacije do kasnih večernjih sati.

Četvrti dan

Četvrtog smo dana imali jednu borbu ujutro i drugu poslijepodne. Borba koju smo imali poslijepodne se razlikovala od ostalih po tome što se u toj borbi prezentiraju problemi koji se trebaju riješiti na licu mjesta. Dobili smo problem s domino pločicama gdje je bio zadatak proučavati kako brzina pada domino pločica ovisi o razmaku između pločica. U toj borbi smo također pobijedili ekipu Rusije i Kazahstana.

Peti, šesti i sedmi dan

Petog smo dana imali vrlo važnu polufinalnu borbu. U polufinalnoj borbi borili smo se s timom Bjelorusije i Švicarske. Završili smo kao drugi iza Švicarske, a kasnije se pokazalo da je tim iz Švicarske bio jedini tim sa zlatnom medaljom i titulom apsolutnog pobjednika IYNT-a 2018.

Šesti dan proveli smo u obilasku nekih Gruzijskih atrakcija izvan glavnog grada Tbilisija. Posjetili smo Mtskheta i  Uplistsikhe.

Sedmog je dana održana finalna znanstvena borba  iz koje je Švicarski tim izašao kao pobjednik. Poslijepodne istoga dana održana je i ceremonija zatvaranja koja je uključivala uglavnom glazbene nastupe te na kojoj je hrvatski tim dobio medalje i priznanja za osvojeno treće mjesto. Na ceremoniji zatvaranja objavljeni su problemi za sljedeću godinu te informaciju da će sljedeći turnir biti održan u Bjelorusiji.

Osmi dan i povratak

Zadnji smo dan proveli u pakiranju stvari za polazak kući i opraštanju od novostečenih prijatelja. Toga smo dana bili gladni i htjeli naručiti pizzu, no tada smo shvatili da mjesto gdje smo boravili uopće nema adresu.

U Hrvatsku smo trebali krenuti iz zračne luke Tbilisi u 4:55 h, no avion je kasnio dva sata. U Zagreb smo došli oko 11:40 h gdje su nas dočekale naše obitelji s kojima smo zatim otišli na ručak proslaviti broncu.

Zahvale

Na ovom iznimno lijepom iskustvu htio bih zahvaliti profesorici Magdaleni Srdarević koja me je potaknula i pomagala kada god sam to trebao i profesoru Dragutinu Kovačeviću koji mi je također pomogao pri rješavanju pojedinih problema, obitelji i prijateljima koji su bili uvijek uz mene, od moje prijave na turnir do puta u Gruziju. Također želim zahvaliti svim članovima udruge ICM koji su mi pomogli u rješavanju problema i davali kvalitetne savjete kao i  Gradu Pleternici koji je odlučio financijski pomoći troškove turnira.

Autor: Marko Šarić, 1.a
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 610
Vezane fotografije
 
 
Kolovoz 2018
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici