Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
09.12.2016. u 10:00
 

Istraživačka stanica Petnica

15. konferencija mladih znanstvenika

 

Od 24. do 27. studenog 2016. u Istraživačkoj stanici Petnica održala se 15. konferencija mladih znanstvenika „Korak u nauku“.

15. konferencija mladih znanstvenika

IS Petnica se nalazi u Srbiji kraj grada Valjeva. Osnovana je 1982. kao prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji. Do sada je Petnica organizirala više od 2500 različitih kampova i seminara u kojima je sudjelovalo više od 40 000 učenika i oko 6 000 profesora i stručnih suradnika.

Konferenciji je prisustvovalo dvjestotinjak srednjoškolaca, studenata, profesora i znanstvenika. Tijekom 4 dana raspravljali su o rezultatima 80 istraživačkih projekata iz 15 različitih znanstvenih područja. Svoje su projekte predstavili učenici iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Skup je otvorila ambasadorica Francuske Christine Moro riječima:

„Jako je lijepo vidjeti na jednom mjestu ovoliki broj mladih i pametnih ljudi koji su se okupili kako bi učili i usavršavali se. Dobro je što Srbija ima Petnicu upravo zbog mladih talenata koje se usmjerava prema istraživanjima i inovacijama. Lijepo je i što Europa ima Petnicu jer ovdje dolaze i mladi iz cijele Jugoistočne Europe.“

Nakon toga, predsjednik Saveta Istraživačke stanice Petnica, akademik dr. Zoran Petrović pozdravio je sve mlade koji su prisustvovali konferenciji te naglasio koliko je važno stjecati nova poznanstva i kako je najvažnije u životu postavljanje prioriteta. Izlaganje je završio riječima:

„Ukoliko poštujete te prioritete bit će vam lijepo i zabavno, ukoliko ih ne poštujete onda ćete postati bogati, utjecajni, političari... i bit će vam žao što ne dolazite u Petnicu.“

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić preporučio je prisutnima da dobro pogledaju i druge radove jer se u njima kriju zanimljive ideje koje se možda iz naslova ne vide. Također je naglasio kako je Petnica postala tijesna te da razmišljaju o proširenju.

„Doći do dobre ideje nije najteži dio posla. Privesti kraju tu ideju je uvijek najteže u bilo kojem poslu. Pravi profesionalizam od onoga koji to nije upravo se razlikuje po tome što se završi ono što se započelo.“

Projekti su predstavljeni na 3 različita načina:

 • Usmene sesije – desetominutno izlaganje pomoću prezentacije + nekoliko minuta za pitanja
 • Poster sesije – petominutno izlaganje pomoću prezentacije bez vremena za pitanja
 • Regionalne sesije – sedmominutno izlaganje + nekoliko minuta za pitanja

Nakon svake sesije su učenici, koji su predstavili svoje projekte, otišli do svojih postera, koji su bili izloženi u obližnjim prostorijama, i ondje odgovarali na dodatna pitanja. 

Uz predstavljanje projekata, održana su još i predavanja:

 • Kako se piše rad, Jelena Gledić
 • Značaj inovacija, Christine Moro
 • Čemu služi nauka, Petničari
 • Transhuman agenda ili posljednje stoljeće Homo sapiensa, Korado Korlević

Hrvatsku je ove godine predstavljalo 7 učenika:

 • Mario Zelić, polaznik Ljetne škole znanosti u Požegi, predstavio je svoj projekt Razgovarajmo s cvijetom da postane dio interneta na kojem su sudjelovali Mario Zelić, Ivana Jovanović i Marton Sebesteny. Mentor: Keoma Brun-Laguna
 • Jakša Vidović, polaznik Ljetne škole znanosti u Požegi, predstavio je svoj projekt, Misterij svjetlosti na kojem su sudjelovali Jakša Vidović, Eloi Gomez i Mislav Crnjac (mentor: Leonardo Pierobon).
 • Juraj Štancl, polaznik Ljetne škole znanosti u Požegi, predstavio je svoj projekt Forenzička medicina na kojem su sudjelovali Juraj Štancl, Ena Zelić i Marija Žuvela (mentor: Josip Glavić).
 • Erna Tintor, polaznica Ljetne škole znanosti u Požegi, predstavila je svoj projekt Magnetski vodiči na kojem su sudjelovali Erna Tintor, Stjepan Gotovac, David Palcso, Blazej Rozwoda (mentor: Matija Žeško).
 • Ivana Osredek, polaznica Ljetne škole znanosti u Požegi, predstavila je svoj projekt Genetičko inženjerstvo bakterija: izražavanje fluorescentnih proteina na kojem su sudjelovali Ivana Osredek, Petra Akalović, Vincente Varga (mentor: Pablo Guasp).
 • Magda Topić, polaznica Ljetne škole znanosti u Višnjanu, predstavila je svoj projekt Mikrobne gorive ćelije na kojem su sudjelovali Magda Topić, Una Šverko, Marko Urem, Marta Paladin i Juraj Štancl (mentor: Tomislav Šklebar).
 • Anton Macan, polaznik Ljetne škole znanosti u Višnjanu, predstavio je svoj projekt Evolucijski pogled na razvoj vilice i zuba od Krapinskog čovjeka do danas na kojem su sudjelovali Anton Macan, Dominik Krivić i Matej Kraljević (mentorica: Tamara Pušić).
Autor: Mario Zelić, 4.a
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 1091
Vezane fotografije
 
 
Veljača 2017
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici