Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

Učenički radovi » Eseji » Ne smijemo budućim generacijama ostaviti sebičnu Europu koja je slijepa i gluha za potrebe drugih

Zadnja izmjena: 18.05.2010. u 13:38

Nagrađeni esej na natječaju "Europa u školama"

Ne smijemo budućim generacijama ostaviti sebičnu Europu koja je slijepa i gluha za potrebe drugih

 

«Ne osjećamo li trajnu sklonost, usprkos razlozima zdravog razuma, da kršimo ono što je zakon, naprosto zato što poimamo da on to jest?»(E. A. Poe) Baraka. Čovjek. Svijet (Europa). Kraj? Baraka-dah života.

Znanstvenici, doktori znanosti, mnogi filozofi i teoretičari tijekom godinu su postavili različite teze o početku; početku postojanja, početku «našega» svijeta, početku čovjeka i unatoč brojnih razlika njihovih teza, svi se slažu u jednom - «malenom» čovjeku nije dana mogućnost da upozna «veliki» svijet. Čemu trud? Ne znam.

Postajemo li posesivniji otkrivanjem svakim novim dokazima koliko smo neznatni i neutjecajni spram prirode koja nas okružuje? Tražimo li uzalud naznaku nekakve poante, svrhe koja nam se čini toliko udaljenom i nikako ne možemo pronaći izlaz iz magle koja nas ne prestaje gušiti? Racionaliziramo li toliko da se više ne možemo niti sjetiti polaza?

Pitanja, pitanja, pitanja….a odgovori? Želimo li doista znati odgovore ili smo davno odlučili zanemariti istinu koja je bila prejednostavna da bismo ju prihvatili kao takvu i krenuli suprotnim putem samo kako bismo sami sebi pokazali prividnu važnost nas, važnost čovjeka?

Baraka, dah koji je dan s jednim ciljem - živjeti život.
 

Čovjek“Junak našeg doba zaista je, poštovana gospodo, portret, ali nije portret jednog čovjeka, nego predstavlja portrete cijelog našeg naraštaja, poroke razvijene u punoj mjeri.»

Što je čovjek? Tko je čovjek? U beskonačnom svemiru s nekoliko tisuća galaksija unutar kojih se nalazi nekoliko tisuća manjih galaksija unutar kojih se nalazi nekoliko tisuća planeta na kojima žive bića ,što je čovjek? Tko je čovjek da ga se spominje?
U Bibliji je zapisano kako je čovjek stvoren jer je Bog odlučio načinit «gospodara pticama nebeskim, ribama morskim, gmazovima i svim što živi(i postoji)» slična sebi. Gospodar ?To je čovjek? To je čovjek možda trebao biti, no to čovjek ,kako i Prvi Adam tako i Adam 21.stoljeća nije. Moderan čovjek, moderno društvo postaje svjesno svoje ovisnosti o napretku danas to više što smo upravo mi «izvikana» generacija 21.stoljeća-, generacija kojoj dan ima premalo sati, generacija koja se(be) ne poznaje. Gdje je granica? Kada to prestaje ?Postoji li uopće granica koja određuje kada i gdje je dosta ili sloboda danas znači nepostojanje granica, zabrana, pokazatelja? Mislimo li doista da možemo ovim ubrzanim tempom ikamo stići, a ako i nekim čudom stignemo, hoćemo li biti u stanju uživati u cilju? Ne znam. Bojim se znati.
Mogu samo upotrijebiti riječi T. Foxa:»vjerujem u bolju budućnost jer ja to  jednostavno moram.»A. Horvat je u svojoj knjizi «Budućnost je ovdje» napisao kako današnji prikaz sutrašnjice najviše govori o onome što se događa sada, te da se strahovi, opsesije i ideje, koje su trenutno aktualne ,ubacuju u ono što je nominalno nepostojeće.

      Svijet(Europa)

Govoreći o onečišćavanjima, o ratovima, o siromaštvu upotrebljavamo imenicu svijet i širimo se na globalno ne shvaćajući, ili ne želeći shvatiti kako svijet činimo mi. Kako je svijet Požega ,Hrvatska, Europa. Krećući od malih promjena u «našem» svijetu,«svijet» će se mijenjati. Europa ,kao jedan od razvijenijih kontinenata s brojnim gospodarski i demografski visoko razvijenim zemljama i članicama G-7/8 postaje gluha i slijepa za potrebe drugih ,mi postajemo gluhi i slijepi za potrebe drugih. Ne želeći shvatiti kako današnjim postupcima određujemo sutrašnji svijet sljedećih naraštaja živimo sebično i neodgovorno i tješimo se činjenicom kako je to općeprihvaćeno, ponekad i poželjno ponašanje današnjice, a zašto?
Zašto upravo Europa ne bi bila ta koja će podsjetiti «tuđe Europe» na izreku pruskoga kralja Friedricha Velikog koji je rekao :»Ne zaboravite nikada biti ljudima .Puno je lakše postati glasovitiji čovjek, nego opstati čovjekom.»
Opstanimo ljudima! Borimo se! Uspostavimo Europu koja će pokazati kako nije zaboravila!
Pružimo budućim generacijama nesebičnu Europu koja nije slijepa i gluha za potrebe drugih!

         Kraj?
 

Kraja nema. Postoji sada i ništa više. Postojimo ti, ja i naša djela. »Usprkos Ratu, i Kugi, i Gladi-pa čak i usprkos Starosti-život je ipak lijep!» (V. Nazor)

Autor: Sara Mršić, III.c
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 237445
 
Studeni 2019
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici