Jezična raznolikost alat je za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našeg kontinenta.

Na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se 26. rujna, još od 2001. – u suradnji s Europskom komisijom.

Danas su u pješačkoj zoni brojne škole iz Požege i okolice obilježile Europski dan jezika. Svaka je škola na svome štandu predstavljala vlastiti program njegovanja višejezičnosti. Ponuda je bila šarolika, od raznih igara i kvizova do besplatnih poslastica. Na štandovima su se mogle vidjeti i upoznati razne osobitosti pojedinih europskih država: engleski čaj, suveniri iz cijele Europe, europske bajke i ostala literatura, raznorazni tradicionalni i europski kolačići, ali i plakati, kvizovi, rječnici. Učenici su pripremili zanimljiva pitanja kako bi uključili građane u aktivnosti i usput ih poučili riječima na češkom ili slovačkom.

Opći ciljevi obilježavanja Europskog dana jezika su:

  • upozoriti na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje
  • promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe
  • poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje.

Zanimljivo je napomenuti da se naša škola ove godine uključila prvi put. Nositelji aktivnosti bili su učenici polaznici fakultativne nastave Češkog jezika i kulture, Slovačkog jezika i kulture te izvannastavne aktivnosti Engleski klub. Ističemo češku narodnu nošnju koju je nosila učenica 4. razreda Lara Štajdohar, a pripada Češkoj besedi Kaptol.

Učenicima se jako svidio takav način obilježavanja višejezičnosti. Karlo Pipinić i Dino Zečević, učenici 3. d razreda i polaznici fakultativne nastave Češkog jezika i kulture rekli su nam: „Europski dan jezika obilježavamo kako bismo se upoznali s bogatstvom jezika u svijetu i kako bismo podigli svijest o vrijednosti učenja stranih jezika. Lijepo nam je ovdje u pješačkoj zoni, nadamo se da ćemo doći i iduće godine s našom češkom grupom.“  

 

Tekst: Klara Malčić i Marija Maglajić, 1.e

Fotografije: Lana Radošić, 3.b i Terezija Tomić, 3.a

Medijsko-novinarska skupina