Nova generacija učenika novinara Hrvatskog školskog sportskog saveza u sklopu projekta sportskog novinarstva „Igram, pišem, lajkam“ uskoro se sastaje u Poreču. Natječaj za odabir 15 finalista završio je 1. siječnja, a među njima je i učenik 2. razreda opće gimnazije i član Medijsko-novinarske skupine Filip Odobašić.

Filip je napisao reportažu o istaknutoj školskoj sportašici Neri Bakić pod nazivom „Obitelj na kuglani“ koju je stručni žiri u sastavu troje komunikacijskih stručnjaka i predavača Ivana Fedora, Marina Pavelića i Marije Bobinski ocijenio visokim ocjenama i to prema sljedećim kriterijima: ispunjavanje novinarske forme, stil pismenog, vizualnog i/ili usmenog izražavanja te ukupni dojam o radu – kreativnost, smislenost, dojam.

Ovo su neki osvrti stručnog žirija na Filipovu reportažu:

Poziva na čitanje, lagan i zanimljiv, dobra ravnoteža citata i opisnog, kompletan intervju.

Odličan razgovor, vrlo zanimljiva tema i sugovornik, iskusno praćenje odgovora sugovornika i nadovezivanje na temu.

Novinarska forma je ispunjena. Prenesene su sve informacije koje sportski članak treba imati.

Filip je kao finalist pozvan na novinarski kamp – novu edukaciju sportskog novinarstva Hrvatskog školskog sportskog saveza. Novi će finalisti sudjelovati na IPL novinarskom kampu, odnosno edukaciji za učenike novinare u školskom sportu koja će se održati od 11. do 14. veljače 2024. godine u Poreču.

“Igram, pišem, lajkam” medijska edukacija sastavni je dio edukativnog projekta sportskog novinarstva koju HŠSS održava od 2022. godine. Glavni joj je cilj odabranim učenicima predstaviti školski sport i njegove aktivnosti, te ih educirati u području sportskog novinarstva, komunikacija, odnosa s javnošću, fotografije i videografije te društvenih mreža, a sve kako bi ih se pripremilo za daljnje sudjelovanje u projektu.

Završavanjem edukacije sudionici dobivaju CERTIFIKAT kojim postaju učenici novinari u školskom sportu i ostvaruju mogućnost sudjelovanja u medijskim timovima na državnim prvenstvima do kraja svog srednjoškolskog obrazovanja.

Novinarski kamp za učenike novinare održat će se u Poreču s vrhunskim predavačima iz područja sportskog novinarstva, odnosa s javnošću, televizijskog i radijskog novinarstva, komunikologije, medijske pismenosti i sportskog brendiranja te društvenih mreža koji će s učenicima provoditi predavanja i radionice.

O svemu tome Filip nam je rekao:

Kada sam dobio informaciju da sam prošao na novinarski kamp, obuzeo me osjećaj ponosa, sreće i zadovoljstva jer sam sebi dokazao da se trud uvijek isplati i da je to prepoznato. Jednog dana planiram postati sportski novinar i uvjeren sam kako će ovaj kamp za mene biti jedno veliko iskustvo gdje ću naučiti puno korisnih savjeta koji će mi u budućnosti biti od velikog značaja.

Čestitamo Filipu Odobašiću i njegovoj mentorici Mariji Mrkojević na pozivu za sudjelovanje u projektu, a zahvaljujemo i svima koji su predali izvrsne prijave, ali koji ove godine nisu ušli u edukaciju.