Dragutin Kovačević, profesor fizike u mirovini, napisao je pregledni rad o nastavi fizike u našoj školi u razdoblju od 1969. do 2020. godine. Ovdje ga objavljujemo u e-obliku, a očekujemo i njegovo tiskano izdanje u nekoj od prigodnih školskih publikacija. Tekst je lektorirala Nataša Puljašić. 

Nastava fizike u Gimnaziji od 1969 do 2020

Profesor Dragutin Kovačević je raznovrsnim aktivnostima i djelima mnogo puta pokazao i dokazao cjeloživotnu profesionalnu predanost nastavi fizike te napretku svojih učenika i naše Gimnazije, radeći uvijek što je više i bolje mogao. Takvim je svojim pristupom postao jednom od "profesorskih legendi" za brojne učeničke naraštaje, ali i kroničarem događaja u svom djelokrugu i Gimnaziji kao ustanovi. Marljivim i ustrajnim skupljanjem, uređivanjem i čuvanjem, oteo je zaboravu i propasti mnoge dragocjene podatke i učila, osobito vrijedna stara fizikalna učila pohranjena u našem školskome muzeju, a ovim je preglednim povjesničarskim radom sve to spretno upleo u jedinstvenu priču o poučavanju i učenju fizike u našoj Gimnaziji od 1969. do 2020. godine. 

Hvala Vam, poštovani, dragi i dragocjeni profesore Drago! 

Napomena:

Na sljedećem linku pregledajte Zbirku zadataka s natjecanja iz fizike od 2004. do 2023. godine koju je, također, prikupio i uredio profesor Dragutin Kovačević:

Zbirka zadataka s natjecanja iz fizike od 2004. do 2023. godine