Od ponedjeljka, 21. rujna 2020. godine, cijela Gimnazija prelazi na nastavu na daljinu putem interneta (model C, online nastava). Predviđen je povratak na nastavu uživo u školu 5. listopada 2020. godine.

Poštovani i dragi učenici i roditelji,

rukovođeni najboljim interesom naših učenika, uvažavajući sve propisane i preporučene zaštitne mjere te prostorne, kadrovske i materijalne uvjete u našoj školi, uložili smo mnogo napora i najbolje znanje kako bismo što duže izvodili nastavu u školi (model A). Nažalost, spletom okolnosti, dvije su profesorice i tri učenice pozitivne na test za COVID 19 pa je, posljedično, nadležna Epidemiološka služba odredila samoizolaciju za 8 naših razrednih odjela i još 14 djelatnika. Iako su, prema epidemiološkim podacima, žarišta zaraze izvan Gimnazije, Epidemiološka nam je služba preporučila izvođenje nastave na daljinu putem interneta (model C, online nastava). Županija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja suglasni su s tim prijedlogom pa od 21. rujna do 5. listopada prelazimo na nastavu na daljinu za sve razredne odjele. Ostale će službe raditi u školi prema rasporedu ustaljenom od početka ove nastavne godine, a nastavnici koji nisu u (samo)izolaciji mogu, po potrebi, doći u školu.

Najavljeni će roditeljski sastanci biti održani na otvorenom, prema već dogovorenom rasporedu, a zamjenici će mijenjati razrednike koji će u zakazanim terminima biti u samoizolaciji.

Nastavnici će s učenicima komunicirati i dostavljati im radne materijale u danu i terminu kad imaju nastavu prema aktualnom smjenskom tjednom rasporedu sati. Od kraja smjene u petak do početka smjene u ponedjeljak te u dane praznika i blagdana, razmjena radnih materijala i obavijesti nije prihvatljiva. Nastavnik isporučuje sadržaje, zadaje zadatke i šalje povratne informacije učenicima putem uobičajenih digitalnih alata i servisa, a svakako i dalje koristi Yammer kao osnovnu platformu za razmjenu materijala i informacija u nastavi na daljinu. Kad god je tehnički moguće i pedagoški bolje, preporučeno je koristiti aplikaciju za sastanak uživo „Google Meet“ iz Google učionice otvorene s tom namjenom za dotični razredni odjel. Očekujemo od svih učenika, nastavnika i roditelja redovitu uključenost te kvalitetnu suradnju u virtualnim učionicama i zbornici. Jednako, sve vas upućujemo na redovito praćenje novih obavijesti na mrežnom mjestu i Facebook stranici naše Gimnazije.

Učenik mora biti aktivan u virtualnom razredu svakoga radnog dana. Za neaktivnost tijekom cijeloga radnog dana, učeniku se upisuje izostanak koji treba opravdati sukladno uobičajenim pravilima i dosadašnjoj praksi. Za neprimjereni način komunikacije unutar virtualnog okružja snosit će se propisane posljedice. Nužno je da učenici, kako god je to moguće, redovito dobiju kvalitetnu povratnu informaciju o svom radu i napretku.

Podsjećamo sve na nužan oprez i poštivanje sljedećih ključnih preporuka naših epidemiologa:
  1. Osoba u samoizolaciji treba biti na kućnoj adresi i odvojena od ostalih ukućana u najvećoj mogućoj mjeri. 
  2. Ostali ukućani mogu nastaviti ići na posao ili u školu i obavljati najnužnije obveze. Ukućani trebaju izbjegavati neobavezna druženja, velika okupljanja (rođendani, svadbe, mise...), posjete starijim osobama kao i odlaske u zdravstvene ustanove, osim ako je nužno i u dogovoru s izabranim liječnikom.
  3. Najvažnije: ako učenik ili netko od ukućana dobije simptome kao što su povišena tjelesna temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima i kostima, kašalj, glavobolja, grlobolja, gubitak osjeta okusa i mirisa, treba se javiti izabranom liječniku u njegovo radno vrijeme. Liječnik će ga naručiti na testiranje na COVID-19, a do dolaska nalaza testiranja svi ukućani ostaju doma.

 

Ravnateljica

dr. sc. Vesna Vlašić