Učenička mobilnost u portugalskoj Alpiarçi održala se od 29. svibnja do 4. lipnja u školi Agrupamento de Escolas de José Relvas. Mobilnosti su prisustvovali učenici Marija Čokrlić, Ramona Bilić, Andrija Perić, Petra Miličević, Melita Živković i Mia Marinović uz pratnju ravnateljice dr. sc. Vesne Vlašić i koordinatorice projekta i profesorice Marije Mrkojević.

1

Kada govorimo o projektu Tiles – A Cultural Journey, četiri su učeničke mobilnosti iza nas (Njemačka – online, siječanj; Hrvatska – hibridna mobilnost (uživo+online), ožujak; Litva – uživo, travanj i Portugal – uživo, svibanj).

U mobilnostima je ukupno sudjelovalo 15 učenika naše škole.

Riječ je o projektu koji se ponajviše sastojao od umjetničkih radionica. Tijekom tih radionica nastajala su prava mala umjetnička djela, kao i neraskidiva prijateljstva.

U portugalskoj je školi društvo bilo veoma šaroliko, našlo se tu i osnovnoškolaca u dobi od 12 godina, kao i tinejdžera od 17! Svi su nas oni, neovisno o svojoj dobi, ugostili izrazito srdačno. Osjećali smo se i više nego dobrodošlo.

Veselili smo se konačnom bliskom susretu s portugalskim pločicama koje su nas inspirirale tijekom ove tri godine koliko projekt traje!

Azulejos pločice (portugalske pločice) oduševljavaju preciznošću ručnog slikanja, finoćom biljnih i geometrijskih uzoraka, dekorativnošću i jedinstvenošću. Portugalske pločice imaju karakterističnu plavu boju povijesnih, mitoloških ili religijskih motiva, stoga su prepoznatljive u cijelom svijetu!

2

Imali smo čast i zadovoljstvo okušati se u navedenoj tehnici uz stručno vodstvo nastavnika likovne kulture. Učenici su sami odabirali uzorke i boje te stvarali svatko svoju azulejos pločicu. Nakon postupka oslikavanja, pločice su se postupno zagrijavale šest sati do temperature od 1000°C.

Osim radionice, učenici su istraživali Alpiarçu u potrazi za najljepšim primjercima azulejosa koji u Portugalu krase ne samo interijere javnih zgrada, već su iznimno popularne i kao element završne obrade vanjskih fasada na javnim i privatnim zgradama.

Domaćini su nam omogućili i dosta zanimljivih igara s azulejosima u različitim digitalnim alatima (Pixton, Mentimeter, Jigsaw, Canva…).

I naši su učenici odradili sjajne prezentacije. Marija i Ramona su predstavile našu zemlju, Melita i Petra našu školu, a Andrija i Mia su se osvrnuli na naše radionice i izložbe u sklopu projekta te predstavili portfolio hrvatskog projektnog tima koji je nastajao tijekom navedenih radionica.

Od kulturnih posjeta svakako treba istaknuti jednodnevni izlet u Lisabon i posjet samostanu sv. Jeronima (Mosteiro dos Jerónimos). Samostan je smješten u četvrti Belem u blizini rijeke Tejo i njenog ušća u Atlantskom oceanu. Tu je u “zlatnom dobu” portugalskih prekooceanskih otkrića bila smještena velika luka iz koje su pomorci odlazili u istraživanje svijeta. Svećenici iz samostana stoljećima pružali su duhovno vodstvo pomorcima. Pored samostana nalazi se i crkva u kojoj su grobnice važnih portugalskih povijesnih ličnosti i kraljeva. Na samom ulazu u crkvu su grobovi moreplovaca Vasca da Game i pisca Luísa de Camõesa. Povijesnu i umjetničku vrijednost ovoga mjesta potvrdio je i UNESCO.

3

U Alpiarçi imali smo priliku posjetiti kuću Patudos koja je ujedno i muzej. Casa dos Patudos bila je rezidencija Joséa de Mascarenhasa Relvasa, političara, diplomata i državnika koji je proglasio Republiku 5. listopada 1910. godine. U Casa dos Patudos - Museu de Alpiarça nalazi se bogata i ogromna zbirka koju čine slikarstvo, kiparstvo i dekorativna umjetnost.

Bio je to nezaboravan tjedan! Zahvalni smo Erasmus+ programu što nam je omogućio ovakva lijepa i bogata putovanja.

S ovoga putovanja nosimo cijelo more uspomena. Ovakvo gostoprimstvo i ogromna ljubav uložena u ovakav projekt mogu donijeti same pohvale. Kada bi nas netko pitao koliko je ljubavi i truda uloženo u sve ovo, mislim da bismo se svi zamislili nad pitanjem. Imati ovakvu priliku, putovati i upoznati ovako divne ljude, prilika je kakvu bi bila stvarno velika šteta propustiti. Neizmjerno mi se sviđa mentalitet ljudi u Portugalu te se nadam da bismo se nekada, u skorije vrijeme, i mi mogli tako ponašati - opuštenije, spontanije, veselije. S ovog putovanja kući nosimo samo najljepše i najveselije uspomene koje ćemo doživotno pamtiti.

4

 

Tekst: Mia Marinović, 2.a