U subotu, 11. svibnja 2019. godine, povodom obilježavanja Dana škole i 320. obljetnice Gimnazije u Požegi, u knjižnici je održano predstavljanje zbirke pjesama "Prvijenci iz kukuljica". Riječ je o zbirci odabranih radova članova literarne skupine Gim-Lit koji su nastajali u razdoblju od 2009. do 2019. godine. Ovom zbirkom literarna skupina Gim-Lit, koju vodi profesorica Kristina Lešić, obilježava deset godina svoga postojanja.

U zbirci je zastupljeno trinaest mladih pjesnika i pjesnikinja, sadašnjih i bivših literaraca, a to su: Pavao Abramović, Lucija Relić, Denis Ćosić, Nina Alvir, Anamarija Mutić, Alen Laura, Andrea Baričević, Nikola Mikolčić, Andrej Đeraj, Marija Lešković, Roko Relić, Veronika Stupar i Maja Sabljak. Za ilustracije zbirke zaslužna je Nina Alvir, bivša literarka, sada ilustratorica i grafička dizajnerica. Predgovor knjizi napisao je Denis Ćosić, ovogodišnji laureat Gorana za mlade pjesnike.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice dr. sc. Vesne Vlašić, literarci su nam kroz fotografije prikazali kratku povijest svojega stvaranja unazad deset godina. Svaki je autor predstavio svoju pjesmu, a na gitari ih je pratio Nikola Rotim. Radove onih koji  nisu bili prisutni čitale su Klara Lončarević, Rea Kovačević, Klara Jajić i Sara Salak, sadašnje članice literarne skupine. Program su vodile Ana Aušprung i Lea Šop.

Tekst: Lea Šop, 2.b

Gim-Lit

Gim- Lit