Radio: stoljeće informiranja, zabave i obrazovanja 

Radio je najrasprostranjeniji i najpouzdaniji medij. Može oblikovati raznolikost društva i biti prostor za slobodno izražavanje. On ostaje jedan od najpouzdanijih i najkorištenijih medija u svijetu prema međunarodnim izvješćima.

Svjetski dan radija proglasio je UNESCO 2011. godine, a usvojen je na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 2012. godine. Godišnjica osnivanja Radija Ujedinjenih naroda obilježava se 13. veljače.

Proces donošenja odluke sadržavao je širok spektar sudionika, uključujući udruge radijskih emitiranja, različite vrste radijskih postaja, institucije, agencije UN-a, sveučilišta te nacionalne komisije za UNESCO i stalne delegacije članica. Njegovi su ciljevi podizanje svijesti opće javnosti i medija o vrijednosti radijskih usluga, poticanju slobodnog i neovisnog radija te jačanju međunarodne suradnje među voditeljima.
Radio je jeftin način komunikacije, izuzetno drag svjetskim slušateljima zbog mogućnosti slušanja u automobilima, za aktualne vremenske ili sportske informacije u stvarnom vremenu i još mnogo toga.

Radio pruža svakome priliku da se uključi. Čak je i danas ključan u hitnim situacijama za pristup pouzdanim informacijama. Radijske su se usluge unaprijedile i trenutno se preoblikuju koristeći digitalne tehnologije, primjerice postajući vizualni radio ili višestruke platforme, nudeći svoje emisije kao podcaste ili stvarajući audio serije.

Učenici izborne nastave glazbene umjetnosti obilježili su Svjetski dan radija intervjuirajući učenike naše škole o njihovim navikama slušanja radija. 

Mišljenja učenika Gimnazije pogledajte u video prilogu.