U sklopu projekta Tiles – A Cultural Journey from the Past to the Future održana je druga učenička mobilnost u neposrednoj blizini glavnog i najvećeg grada Litve Vilniusa.

Domaćin mobilnosti bila je Gimnazija u Grigiškėsu, naselju u gradskoj općini Vilnius u razdoblju od 24. travnja do 30. travnja 2022. godine.

U mobilnosti su sudjelovali učenici: Melita Živković, Leon Mamić, Iris Šišić, Klara Safundžić, Lucija Adžić i Anamarija Šantak. Pratiteljice učenicima bile su ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić i računovotkinja Zorica Hruškar.

 

1

 

Umjetnost oslikavanja pločica tradicionalna je aktivnost mnogih naroda i kultura, a u posljednje vrijeme ova je tradicija dobila sasvim novo lice zahvaljujući projektu Tiles – A Cultural Journey from the Past to the Future. U projektu su s našim učenicima učenici iz Portugala, Turske, Njemačke i Litve. Sve navedene zemlje imaju zanimljivu povijest i kulturu kada su u pitanju tehnike oslikavanja keramike.

Tijekom mobilnosti učenici su u školi domaćinu imali brojna predavanja i radionice o litvanskoj kulturi ukrašavanja pločica. Na radionicama učenici su dobili glinu i od nje formirali oblik pločice ili bi već imali kalup za pločicu. Tako su mogli proći kroz cijeli proces keramičke proizvodnje koji izgleda ovako: keramička se smjesa oblikuje uz dodatak vode i/ili aditiva (veziva), a pritom se najčešće primjenjuju prešanje i lijevanje u kalupe. Oblikovani se predmet zatim podvrgava toplinskoj obradi, tj. sušenju i pečenju na visokoj temperaturi (sinteriranje). Nakon pečenja neki se keramički proizvodi poput pločica pokrivaju glazurom (pocaklinom) uz ponovno pečenje. Glazura ne djeluje samo dekorativno već i unaprjeđuje fizikalno-kemijska svojstva keramičkoga proizvoda. Boje se na keramiku nanose ili prije glaziranja ili se nanose na glazuru i ponovnim pečenjem u nju zatale.

1

 

2

 

3

 

4

 

6

 

7

 

6

 

8

 

Osim navedenih radionica učenici su posjetili gradove Vilnius, Kaunas i Trakai.

Nakon brojnih iskustava stečenih tijekom mobilnosti doživljaji su otprilike ovakvi:

I really enjoyed the trip! Everything was so beautiful and new to me! I saw so many things we don't have in Croatia, and which are so much prettier to see in person than in pictures. One thing I learned is, Lithuania has sooo many churches! It was unbelievable! The program was great and very well organised. Everything was in time and as planned. My favourite part was our visit to Kaunas. It was very educational and I'm glad I had the chance to see all that was there. The people which were part of the Erasmus were very sweet and kind, really approachable and friendly. I really enjoyed the stay at my hosts too. They were nice and always here when we needed something. In total, my trip to Lithuania was the best experience I had in my whole life, and I would DEFINITELY like to visit again as soon as possible!

 

1

 

2

 

3

 

7

 

8

 

9

 

1

 

2

 

4

 

3

 

5

 

Veselimo se idućoj mobilnosti u Alpiarcu u Portugalu koja će se održati od 29. svibnja do 4. lipnja.

 

Tekst: Leon Mamić i Iris Šišić, 1.b