Obilježavamo 700. obljetnicu smrti jednog od najvećih svjetskih pisaca, autora širom poznate Božanstvene komedije, Dantea Alighierija.

O Danteu 

Dante Alighieri (Firenca, 5./6. 1265. – Ravenna, 14. 9. 1321.), talijanski je pjesnik, prozaist i političar. Njegova osobna izjava u djelu Paradiso (XXII, 112–117) da je rođen kad je sunce bilo u Blizancima, ukazuje na datum rođenja između 18. svibnja i 17. lipnja. Politički sukobi (pristaše pape i pristaše njemačkog cara) u njegovom rodnom gradu, u kojima je i on strasno sudjelovao, odveli su ga u progonstvo, iz kojega se više nikada nije vratio. Istakao se već u mladosti kao talentiran pjesnik, i to u krugu tzv. pjesnika novog stila (dolce stil nuovo). 

Slavu je stekao djelom koje mu je postalo životno i koje je pisao daleko od svog rodnog grada. To je djelo veliki religiozni ep Commedia, kojem je poslije Boccaccio dao, zadivljen, oznaku "božanstvena". Dante je svom velikom epu dao oblik vizije opisujući u njemu svoj put u pakao, čistilište i raj. Čitavo se djelo ističe izvanrednom simetričnošću. Podijeljeno je na tri dijela: Pakao, Čistilište i Raj. Svaki od tih dijelova ima po 33 pjevanja, što znači da čitav ep, uključivši i uvodno pjevanje, ima ukupno 100 pjevanja. Valja spomenuti i Danteovo djelo Novi život (La vita nuova) napisano talijanskim jezikom, u kojem je opjevao ljepotu svoje velike ljubavi Beatrice. Na latinskom jeziku značajno mu je djelo De vulgari eloquentia, u kojem raspravlja o vrijednosti građanskog talijanskog jezika.

Obilježavanje obljetnice

U Danteovom rodnom gradu Firenzi galerija Uffizi digitalizirala je i na svojim stranicama objavila 88 neprocjenjivih i rijetko pokazivanih crteža Božanstvene komedije iz 16. stoljeća, renesansnog slikara Federica Zuccarija.  Njih 28 ilustrira pakao, 49 čistilište i 11 raj
Digitalizirano izdanje Božanstvene komedije iz 1487. godine (La divina commedia : comm. di Cristophoro Landino) možete pogledati na mrežnoj stranici Digitalizirane zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Danteov utjecaj

Neupitan je Danteov utjecaj na brojne svjetske umjetnike: pisce, slikare i glazbenike među kojima su Franz Liszt, Petar Iljič Čajkovski, Salvador Dali. Utjecao je i na naše književnike Marka Marulića, Mavra Vetranovića, Petra Zoranića, Petra Preradovića, Ivana Gorana Kovačića i dr. 

Što god stvorenja prije nas imade,
vječno je, pa smo i mi vječna vijeka;
tko uđe, nek se kani svake nade. (Pakao, III/7-9)

Ako još niste pročitali Božanstvenu komediju, svakako svratite po svoj primjerak u knjižnicu!

Izvori: