Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava se još od 1999. godine, a od 2020. godine, odlukom Hrvatskog sabora, 18. studenoga proglašen je državnim blagdanom – Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove je godine prigodnim programom obilježen ispred zgrade Gimnazije. U programu su sudjelovali učenici i djelatnici škole.

17. studenog 2021. god., u 18 sati, uoči 30. obljetnice pada Vukovara, okupili smo se ispred zgrade Gimnazije kako bismo odali počast svim žrtvama i stradalima u Domovinskome ratu i prisjetili se žrtava Vukovara i Škabrnje. Predstavnici svakoga razreda, zajedno sa svojim razrednicima i ostalim djelatnicima, zapalili su lampione.

Ravnateljica škole dr.sc. Vesna Vlašić obratila se okupljenima, a zatim je učenica četvrtoga razreda Petra Čuljak pročitala prigodan tekst. Za kraj je profesorica Jelena Gložinić, sestra Melita, predvodila molitvu.

 

7

 

8

 

9

 

1

 

2

 

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje trajno je sjećanje na žrtve Domovinskog rata, vojne i civilne, čiji su životi trajno ugrađeni u hrvatsku slobodu. Dostojno odavanje počasti svakoj žrtvi zalog je budućnosti, humanosti, praštanja, zajedništva i etičnosti.

 

Sine moj, ne zaboravi

TU JE NEKAD BIO GRAD

Prelijep, u cvatu

Vitki zvonici izrasli iz ravnice

Pjesma široka i radosna

ko dječje oči obasjane igrom

Sine moj, ne zaboravi

TU JE NEKAD BIO GRAD

Kao aveti niču sada crni zidovi

zgarišta

Izrešetani i poniženi do nadljudske

patnje

Ne zaboravi, sine moj

TU JE NEKAD BIO GRAD

...i bit će zauvijek...

 

Ljerka Car Matutinović: TU JE NEKAD BIO GRAD (Nepokorenom gradu Vukovaru)

 

3

 

Na spomen ploči braniteljima u Bogdanovcima, nadomak Vukovara piše:

"Mi nismo umrli, mi smo samo hrvatsku zemlju zagrlili."

 

4

 

5

 

6

 

I u pravu su. Nisu umrli jer ih pamtimo sa zahvalnošću i divljenjem.

Neka im je vječna slava i hvala.

 

Tekst: Mia Marinović, 2.a

Fotografije: Terezija Tomić, 2.a

Novinarska skupina