Državno prvenstvo školskih sportskih društava u šahu za osnovne i srednje škole održano je od 20. do 24. studenog 2023. u Plavoj laguni u Poreču na kojemu su sudjelovali i mladići ŠSD „Gimnazija Požega“.

Našu županiju predstavljala je ekipa Gimnazije u sastavu: Erik Hajpek, Vjekoslav Šantak, Benjamin Varžak, Marko Kožić i Niko Radić. Nisu ostvarili zapažen rezultat, ali je Erik Hajpek kao kapetan ekipe dobio Fair play karton.

Erik Hajpek
Erik Hajpek - dobitnik fair play kartona (Izvor: https://skolski-sport.hr)

 

Na službenoj stranici Hrvatskog školskog sportskog saveza objavljeno je sljedeće:

ERIK HAJPEK – nekad najmlađi, danas vođa i ambasador fair playa
Kapetan ekipe iz Gimnazije Požega već je poznat šahovskoj zajednici kao nekad najmlađi registrirani igrač koji je sa samo pet godina predstavljao Hrvatsku.

„Potez dostojan kapetana – kada je Erikov protivnik u velikoj vremenskoj oskudici otrčao u toalet, Erik se vrlo lako mogao okoristiti situacijom i dobiti partiju pustivši da mu istekne vrijeme, no nije stisnuo sat“, objašnjava Karagić. Erik je koristio svoje vrijeme i razmišljao o sljedećem potezu do povratka protivnika, što je iznenadilo i njega i Tehničku komisiju.

„Sjećam se jednog malog simpatičnog dječaka koji je danas u mojim očima neizmjerno velik te je divno vidjeti ovakve talente i izvrsne ljude koji nam dolaze iz svakog zakutka naše domovine – vi ste pravi ambasadori svojih krajeva“, zaključuje Karagić uz poziv da svi učenici u svoje krajeve nose lijepe uspomene i sjećanja ne samo na medalje i uspjehe, već i na važne fair play sportske trenutke.

 

Autor teksta: Željko Barić-Pilić, prof.

Priložene datoteke