Mlada nada suvremene hrvatske književnosti Denis Ćosić održao je književni susret predstavivši svoje novo književno djelo, dramu Vrli srednji vijek. Denis Ćosić je kao bivši učenik požeške Gimnazije, posljednji put gostovao u svojoj staroj školi 2019. godine. Povod njegovom tadašnjem posjetu bilo je predstavljanje zbirke pjesama Crveno prije sutona za koju je te godine dobio nagradu Goran za mlade pjesnike.

Mladi hrvatski književnik i bivši gimnazijalac Denis Ćosić oplemenio je svoju zbirku djela jednom novom dramom koju je odlučio predstaviti gimnazijskoj publici. Prepuna gimnazijska knjižnica dokaz je velikog zanimanja za novu Ćosićevu dramu Vrli srednji vijek. Učenici koji pohađaju izvannastavne aktivnosti iz hrvatskog jezika, ali i mnogi drugi, taj su se šesti sat, 28. studenog 2023. godine rado odazvali rijetkoj prilici upoznavanja književnika, a uz to još i bivšeg gimnazijalca. Susret je otvoren predstavljanjem gostiju. Naime, počašćeni smo dolaskom još jedne bivše gimnazijalke, Lucije Relić, današnje studentice komparativne književnosti i anglistike, koja se uspješno bavi literarnim radom, ali i publicistikom. Lucija je autorica osvrta na dramu Vrli srednji vijek.  Nastavak susreta obilježili su članovi literarne i dramske skupine čiji su članovi čitali ulomke iz novonastale drame. Nakon čitanja tekstova, Denis i Lucija obrazlagali su publici smisao i korijene sadržaja „Vrlog srednjog vijeka“ prepunog intertekstualnosti većinski iz grčke mitologije, predrenesanse i kultnih antiutopijskih klasika. Puni znatiželje publikanti su imali puno pitanja za mlade goste. Susret je završen jednim od glavnih ulomaka djela koji je svojom mističnošću izazvao zanimljive reakcije gledatelja.

Književni susret ispunio je sva očekivanja. Otkrili smo da već odnekud poznat naslov potječe od kultne distopije Vrli novi svijet Aldousa Huxleyja, engleskog književnika, što je zapravo samo jedna od ideja cijelog kompleksnog djela čije korijene i uzore književnik ponajviše pronalazi u Carlu Gustavu Jungu. Ćosić kao završeni student diplomskog studija upravljanja ljudskim potencijalima otkriva inspiracije kao što je i sam rekao u psihološko teškim djelima, a ono što bi htio napisati jedno je strašno etno-horor djelo. Uistinu apstraktan i poučan susret proširio je naše književne vidike i osvijestio nas u činjenici da se čak i u trenutku dok ovo čitate, književnost mijenja i otkriva nove oblike. Priželjkujemo vrli novi susret s našim gostima, nadamo se predstavljanju nekog novog djela te svu sreću želimo Denisu i Luciji. Zahvaljujemo profesorici Kristini Lešić na organizaciji susreta,

 

Tekst: Marija Maglajić, 2.e

Fotografije: Marija Vidović, 3.a