Dana 8. veljače 2024. učenica Anna Kuzmanić (2. d) i njezina mentorica Izabela Ivanović, prof. uputile su se u Zadar na dvodnevni seminar u sklopu projekta EPAS.

Osobno sudjelujem već drugu godinu za redom na seminaru u sklopu projekta EPAS. Prvi dan, nakon što smo se smjestili u hotel, organiziran je susret svih sudionika gdje smo se ukratko predstavili i upoznali jedni druge. Tamo su nas uputili u važnost projekta i povlastice koje donosi. Održana je kratka prezentacija o važnosti samih izlazaka na izbore te glasa svakog pojedinca. Nakon toga uputili smo se u svoje sobe, a noć nam je protekla vrlo zanimljivo. 

Voditelji

 

brošure

Sve nas je dočekalo rano buđenje i nastavak s radom od prethodnog dana. Odvojili su seniore (mentore) i juniore (učenike) u različite prostorije gdje je svatko dobio drugačiji zadatak. Započeli smo kratkim kvizom o samom EU parlamentu i prisjetili se nekih općenitih informacija: važnosti, uloge i povijesti parlamenta te njegovih predstavnika. Voditelji su nam predstavili „kostur“ prezentacije koju svatko od nas ambasadora mora održati maturantima naših škola kako bi ukazali na važnost glasanja. Potom smo iznosili konstruktivne kritike na prezentaciju što je bilo vrlo zanimljivo - svatko je imao nešto za reći. Podijelili su nas u grupe i imali smo otprilike dva sata za „renovaciju“ cijele prezentacije te odabir predstavnika naših ideja. Drugi je dan prošao vrlo zanimljivo i poučno pa smo, naravno, zaslužili kolektivni odmor uz bazen koji je bio prazan (na svu sreću). 

Radionica EPAS

 

Predavanje za sudionike

Radionice su bile iznimno korisne i informativne stoga ih preporučujem svima koji su u mogućnosti uključiti se. Iduće nas je jutro posjetio Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Šime Erlić te održao predavanje. Brzo smo završili i kratko se pozdravili pa se uputili natrag kući. 

Definitivno, jedno jako zanimljivo iskustvo, stekla sam puno novih poznanstava i naravno, znanja. Svakako se nadam da ću ubrzo imati priliku ponovno sudjelovati u okupljanju ovakvoga tipa.

Zajednička

Autorica teksta: Anna Kuzmanović, 2. d

Izvor fotografija: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj