Dana 16. veljače 2024. godine u organizaciji školskih knjižničarki Anamarije Ivčetić i Ivane Kajinić Čenić održano je predavanje djelatnika Državnog arhiva, magistra povijesti Zdeslava Španičeka, Putevima izvora latinskog jezika u požeškom arhivu.

Sudionici projekta (Ne)zaboravljene i županijskog Natjecanja iz latinskog i grčkog jezika imali su priliku saznati zanimljive podatke o nastanku i povijesnom razvoju požeškog odjela Državnog arhiva. Učenici su saznali da Odjel u Požegi ima 382 fonda i zbirki ukupne količine 1051 d/m arhivskog gradiva, a velik dio arhivske građe nastao je na latinskom jeziku i nije dovoljno istražen. Podsjetili smo se na važnost i ulogu latinskoga jezika u Hrvatskoj.

Učenici Gimnazije

Našim učenicima predočeni su primjeri nekoliko starih dokumenata vezanih za naš grad i županiju, ali i Gimnaziju. Učenici su imali priliku vidjeti kako izgledaju dokumenti koji se nalaze u arhivu, saznati o čemu su profesori nekoć pisali, kako se danas čuva arhivska građa te koji su izazovi prevođenja izvora na latinskom jeziku.

Cilj predavanja bio je prikazati značaj suradnje kulturnih ustanova i Gimnazije za očuvanje povijesti i stvaranje znanstvenih radova. Učenici Gimnazije pozvani su u posjet požeškom odjelu Državnog arhiva kao dio projekta (Ne)zaboravljene.

Autorica fotografija: Marija Vidović, 3. a