Antun Mazek (1836. - 1920.) jedan je od najdugovječnijih ravnatelja i najistaknutijih školskih knjižničara požeške Gimnazije. Ravnatelj Gimnazije bio je od 1874. do 1905., punih 31 godinu. Predavao je latinski, grčki i njemački jezik. Vodio je Profesorsku knjižnicu za cijelog svog ravnateljskog djelovanja, ali i ranije.  

Koliko je Antun Mazek značio za našu Gimnaziju i grad Požegu saznajemo iz teksta Ravnatelj Antun Mazek: povodom njegova umirovljenja objavljenog u Izvješću Kr. vel. gimnazije u Požegi za školsku godinu 1905. - 1906. Osnivač je Društva za potporu siromašnih učenika kr. gimnazije u Požegi koje je podupiralo vrijedne siromašne gimnazijske učenike pribavljajući im potrebne knjige i odjeću. Svojim djelovanjem u raznim gradskim društvima pridonio je napretku grada Požege pa je tako izabran počasnim članom svih požeških društava: "gospojinskog društva za potporu domaćih sirota, narodne čitaonice, dobrovoljnoga vatrogasnoga društva, društva za poljepšavanje grada i hrvatskoga pjevačkoga društva Vijenac." (Izvješće 1906: 45) Za rad u obrazovanju odlikovao ga je 1904. car Franjo Josip. 

Svoj doprinos knjižničarskoj struci dao je provevši prvu zabilježenu reviziju i otpis u knjižnici. Iz fonda tadašnje knjižnice izlučio je knjige koje nisu za upotrebu profesorima i učenicima te koje nemaju nikakvu znanstvenu vrijednost. „To je svakako prvi poznati podatak da je neka, ne samo školska, knjižnica u Hrvatskoj zapravo napravila reviziju i otpis svoga fonda, što je istom stotinjak godina kasnije postala obveza za sve vrste i za sve knjižnice u Hrvatskoj.“ (Stipanov 2015: 83)

U govoru prilikom svog umirovljenja od Gimnazije se oprostio riječima bana Ivana Mažuranića koje je izrekao 20. lipnja 1877. prigodom otvorenja gimnazijske zgrade: "Gimnazijska požeška neka uspijeva na razvoj i napredak znanosti uopće, a napose na probitak grada Požege i njegova stanovništva kao i cijele hrvatske domovine!", a gimnazijskim učenicima poručio je: "Poštenje više vrijedi nego srebro i zlato." (Izvješće 1906: 46)

 

Izvori:

  • Izvješće Kr. vel. gimnazije u Požegi za školsku godinu 1905. - 1906. 
  • Stipanov, J. 2015. Povijest knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj: od početaka do današnjih dana. Školska knjiga. Zagreb.