Zahvaljujući inicijativi 3. a razreda gimnazijalci su i ove godine obilježili Dan ružičastih majica koji se obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Unatoč zajedničkim naporima obitelji, škola i medija da se među djecom i mladima suzbije svaki oblik nasilja, svakodnevno svjedočimo različitim vrstama vršnjačkoga nasilja na svim društvenim razinama: na ulici, u školi i, sve češće, u virtualnom prostoru. Upravo su na taj gorući problem i ove godine željeli ukazati učenici 3. a razreda, a njihovu su inicijativu podržali i ostali razredi sa svojim razrednicima. 

VRŠNJAČKO NASILJE


Prema odluci Hrvatskog sabora, od 17. veljače 2017. godine, zadnju srijedu u veljači Dan ružičastih majica obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci.


Vršnjačko nasilje isticanje je moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube. Razvoj suvremene tehnologije, uz sve blagodati koje ona nudi, nosi i neke negativne posljedice pa se u novije vrijeme susrećemo sa specifičnim oblikom nasilja, tzv. cyber bullyingom. Radi se o vrijeđanju i ponižavanju putem društvenih mreža na internetu, što uključuje i nedozvoljeno objavljivanje nečijih slika, videozapisa ili javno vrijeđanje i negativno komentiranje drugih osoba. 


Gimnazijalci su ove godine barem simbolički, odijevanjem ružičastih majica, htjeli osvijestiti stalnu potrebu da se o vršnjačkom nasilju govori kao o negativnoj pojavi koju se ne smije tolerirati ni u kojoj situaciji.

Čestitamo 3. a na inicijativi, a svim ostalim razredima zahvaljujemo na podršci.