Svečana akademija povodom Dana škole održana je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u Gradskom kazalištu Požega u petak 10. svibnja 2019. godine u 10:00 sati. Akademiji su prisustvovali brojni uzvanici, a program je započeo pozdravom i kratkim govorom o povijesti škole ravnateljice dr. sc. Vesne Vlašić.

1

Članovi dramske skupine i zbora kao i mnogobrojni solo plesači i pjevači započeli su s uvježbavanjem programa mjesecima ranije. Najprije je trebalo napisati tekst te osmisliti koreografiju i scenografiju. Ideja je bila scenski prikazati, kroz glumu i ples, cjelokupnu povijest Gimnazije. Da bi se osmislio tekst trebalo je puno istraživati i skupljati podatke. Za taj je dio posla najzaslužnija profesorica hrvatskoga jezika i voditeljica dramske skupine Duška Galić. Članovi dramske skupine Iva Katić i Ilija Paović (3.e) kažu da im je to bilo jako zanimljivo jer su saznali neke informacije o školi za koje nisu znali. Osobito ih se, kažu, dojmio dio predstave gdje navode stare bilješke iz dnevnika koji nam svjedoče koliko su profesori nekad bili strožiji.

2

 

3

 

4

Članovi zbora Gimnazije i njihova voditeljica profesorica glazbene umjetnosti Andrea Sovčik također su imali pune ruke posla. Svi su prisutni izrazili svoje oduševljenje programom, ali i bogatom poviješću Gimnazije izrazito dugim pljeskom. Sudionici se se složili kako su ovakvi događaji izrazito bitni kako ne bismo zaboravili povijest.

Nakon programa, u dvorištu Kazališta za sve uzvanike bio je i domjenak koji su pripremili učenici Obrtničke škole Požega. 

Tekst: Luka Solina, 3.b; Iva Katić, 3.e

Foto: Lea Kovačević, 2.b