Ovog ponedjeljka, 17. svibnja obilježava se Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva uz temu „Ubrzavanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima“ putem nacionalnih, regionalnih i međunarodnih inicijativa.

Svjedočimo brojnim promjenama koje su prouzrokovane pandemijom bolesti COVID-19, a obuhvaćaju gotovo svaki aspekt našega života. Naročito se istaknula ključna uloga informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) omogućujući odvijanje djelovanje cjelokupnog društva unatoč brojnim izazovima, a istovremeno ističući i zapanjujuće digitalne nejednakosti između i unutar zemalja.

Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva obilježava se 17. svibnja još od 1969. godine obilježavajući osnutak Međunarodne telekomunikacijske unije i potpisivanjem prve Međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine. U početku je nosio naziv Svjetski dan informacijskog društva, zatim mijenja naziv u Svjetski dan telekomunikacija 2005., a već sljedeće godine postaje Svjetskim danom telekomunikacija i informacijskog društva. Svrha njegova obilježavanja je osvješćivanje o mogućnostima koje pruža Internet i informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), o načinima na kojima mogu služiti društvu i ekonomiji, ali i nastojanje premošćivanja digitalnog jaza.

Više o navedenoj temi saznajte ovdje.