Naši učenici redovito sudjeluju u nacionalnoj kampanji Zasadi stablo, ne budi panj“. Ove su se godine odlučili uključiti i članovi projektnog tima Erasmus+ projekta Health to Meet You.

Nacionalna kampanja sadnje stabala u Hrvatskoj ove je godine treća po redu i započela je 1. studenog. Organizira ju Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj!“. Trajat će tijekom mjeseca studenog jer su tada pogodni meteorološki i vegetativni uvjeti za sadnju. Kampanju je podržalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.  

Projektni se tim u petak, 19. studenog, uputio u Cvjetnu ulicu s ciljem sadnje triju sadnica stabla zvanog tulipanovac - Liriodendron tulipifera.

Tulipanovac je ime dobio po dekorativnim listovima nalik na instrument liru i cvjetovima koji nalikuju na tulipan. Ova biljka zahtijeva puno prostora, a odlična je za drvorede. Raste brzo i pravi odličnu hladovinu svojim velikim listovima.

1

 

Na dogovorenoj lokaciji dočekao nas je stručni savjetnik, gospodin Ivica Šnajder, regionalni i županijski predstavnik Udruge te nam objasnio sve potrebne korake u sadnji jednog stabla. U cijelome procesu pomogli su nam i djelatnici Komunalca Požega d.o.o.

Učenici su odmah vrijedno uzeli alat u ruke i bacili se na posao. Učenice četvrtog razreda Tena Korov i Dora Špoler rekle su nam kako sudjeluju u ovoj kampanji otpočetka upravo zbog činjenice da u gradu Požegi nema dovoljno zelenila i da žele to promijeniti. Također, rekle su nam kako je bitno da se kao mladi aktiviramo u lokalnim i nacionalnim kampanjama koje doprinose boljoj budućnosti našega grada. 

2

 

Osim što rezultira konkretnim vrijednostima za okoliš, sadnja stabala ima i širu društvenu poruku. Stablo koje posadimo danas donijet će hlad, dodatan prinos hrane, čišći kisik, smanjenje UV zračenja, sigurnost i okruženje za kvalitetniji, zdraviji rast našoj djeci. Sadnjom stabala darujemo našem planetu vrijeme za oporavak, a mladima održivu budućnost.

Volite drveće, ono daje snagu!

 

3

 

3

 

4

 

5

 

8

Učenici:

Kristijan Pažin, 1.a

Terezija Tomić, 2.a 

Mia Marinović, 2.a 

Tea Čavec, 3.c 

Tena Korov, 4.a 

Dora Špoler, 4.a