RAD ENGLESKOG KLUBA 2020./2021.

U školskoj godini 2020./2021. članovi Engleskog kluba imali su priliku sudjelovati u brojnim online aktivnostima namijenjenim poticanju i poboljšanju vještina čitanja, slušanja, govorenja i pisanja te paralelnog proširivanja engleskog vokabulara i gramatike.

Sudjelovali su u online obilježavanju važnih europskih i svjetskih  događanja  posvećenih učenju stranih  jezika (European Day of Languages), sigurnosti na internetu (Safer Internet Day), zaštiti okoliša (Earth Hour; Earth Day) te borbi protiv vršnjačkog i svakog drugog nasilja (Pink Shirt Day, World Kindness Day).

Također su proširivali znanje o raznim drugim aspektima britanske i američke kulture istražujući British Museum, prateći nastup mlade američke pjesnikinje Amande Goreman na ovogodišnjoj predsjedničkoj inauguraciji u Washingtonu, gledajući dokumentarce Sir David Attenborougha, a pažnju su posvetili i tradicionalnim načinima proslave različitih blagdana zemalja engleskog govornog područja (Christmas around the world, Saint Patrick's Day).

Također su se upoznali s Nobelovom zakladom, Nobelovim nagradama za književnost i mir, ovogodišnjim laureatima, američkom pjesnikinjom Louisom Glück i međunarodnom organizacijom World Food Programme te dokumentarnim filmovima inspiriranim velikim dostignućima u ovim područjima.

Sudjelovali su u natjecanju Australian Virtual Challenge for High School students u organizaciji Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj  te u međunarodnom ekološkom izazovu International Student Carbon Footprint Challenge. Ukupno 18 učenika nagrađeno je certifikatima i simpatičnim poklonima za navedene aktivnosti.

Australian Virtual Challenge for High School students

Upoznali su se s djelovanjem UNICEF-a, sudjelovali su u edukativno-humanitarnoj akciji Schools for Africa te Gimnaziji priskrbili zahvalnicu za simbolične, ali hvale vrijedne donacije kojima su, zajedno s učenicima svojih matičnih razreda, pomogli učenicima Madagaskara.

Naučili su se služiti novim korisnim aplikacijama za učenje engleskog jezika, čitali su lektiru, pisali priče, izrađivali prezentacije i videouratke, imali priliku rješavati testove engleskog jezika sa školske i županijske razine kao i karakteristične zadatke s međunarodnih ispita i to uvijek u rasponu od B1 do C1 razine budući da je ove godine članovima Engleskog kluba pružena podrška na nivou dopunske i dodatne nastave.

Desetak učenika upravo je primilo certifikate o sudjelovanju u međunarodnom natjecanju u pisanju eseja Goi Peace Foundation koje potiče kreativnost i inicijativu mladih te promovira kulturu mira i održivog razvoja. Ovogodišnja tema bila je What is life? a rezultati natjecanja bit će poznati 31. listopada 2021.

Natjecanje u pisanju eseja Goi Peace Foundation

U radu Engleskog kluba sudjelovalo je 25 učenika:

  • Ivan Aušprung, Fran Marijanović, Terezija Tomić (1.a)
  • Valentina Čeliković, Ema Lešić, Andrija Perić (1.c)
  • Ena Došen, Petra Nikić, Petra Vasilj, Katarina Galić, Marko Hrvat, Rea Malčić, Lora Matoš, Helena Obradović, Marija Magdalena Petrović (1.d)
  • Mila Podrug, Ema Ester, Ana Gotovac, Lucija Došen, Tina Klarić, Antonio Bobek, Marija Grozdek, Gabrijel Marčetić, Matko Stanković (3.a)

Na kraju predlažemo, pogledajte fotografije i istražite poveznice koje vode do zanimljivih učeničkih prezentacija posvećenih djelima Agathe Christie, Stephena Kinga, Arthura Goldena i J. R. R. Tolkina kao i do autorske priče Paper Hearts i videouratka inspiriranog 2021. godinom koja je, kao što znate, proglašena Godinom čitanja.

Enjoy!

Poveznice: