Prije 210 godina, 16. lipnja 1812., rođen je jedan od najpoznatijih Požežana, Vjekoslav Babukić za kojega s ponosom možemo reći da je jedan od najistaknutijih bivših požeških gimnazijalaca. O njemu su naši učenici povodom 200. godina od rođenja snimili edukativni film.

Bio je hrvatski preporoditelj za kojega je akademik Dubravko Jelčić, još jedan poznati Požežanin, rekao: „Jer ako je Gaj bio pokretač, ideolog i mozak pokreta, Babukić mu bijaše duša i srce.” Bio je prvi tajnik Matice hrvatske i knjižničar u Čitaonici.

Babukićevu osobnost opisao je hrvatski povjesničar T. Smičiklas: „Po naravi dobar i slatkorječan, uslužan i udvoran, uvijek neženja, bio je kao stvoren za ovakvo društvo, koje je bilo stjecište i matica svega narodnoga života. Mladež ga je odmila zvala: naš ćaća, i svaku uputu od njega pitala i primala.“

Bio je jezikoslovac, a prema Jelčiću, vjerojatno najzaslužniji za ideju o štokavštini kao našem zajedničkom književnom jeziku. Napisao je Osnovu slovnice slavjanske narěčja ilirskoga (1836.), prvu općehrvatsku gramatiku. Temeljno pravilo svoga pravopisa postavio je u načelu: „Govori za uši, a piši za oči“.

Imenovan je prvim profesorom hrvatskoga jezika na zagrebačkoj Akademiji 1846., te ga možemo smatrati pionirom slavistike i kroatistike. Godine 1856. tiskao je Ilirsku slovnicu, svoje najambicioznije djelo koje je, uz ostala Babukićeva djela, digitalizirala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. A možete ju pronaći i u našoj školskoj knjižnici.

Ilirska slovnica

Cijelu generaciju hrvatskih intelektualaca naučio je govoriti i pisati materinjim hrvatskim jezikom.

Braća hrvatskog zmaja“ su postavila 1911. u Požegi na rodnoj kući spomen ploču, djelo akademskog slikara Miroslava Kraljevića.

U školskoj knjižnici postavili smo malu izložbu u čast Vjekoslavu Babukiću.

 

Izvori:

  • Jelčić, D. 1977. Vallis Aurea. Nakladni zavod MH. Zagreb.
  • Vjekoslav Babukić. Hrvatska enciklopedija: mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. URL: https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=5059 [15. 6. 2022.]
  • Znameniti Požežani. Gradski muzej Požega. URL: https://www.gmp.hr/qr/26-znamenitihr.html [15. 6. 2022.]