Državno Natjecanje - izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna - LIK održalo se 26. i 27. travnja 2023. u Vinkovcima. Turbulentno i uzbudljivo - riječi su kojima bih opisao cijelo iskustvo. Od samog početka nismo imali organiziran službeni prijevoz te nas je mentorica, profesorica Vera Ćuže-Abramović, morala voziti do Vinkovaca, a pomutnju je izazvala i naknadna promjena smještaja u hotel Gem zbog popunjenosti hotela Slavonija.
Nismo imali mnogo vremena za odmaranje i upoznavanje jer smo morali odmah otići do Gimnazije Matija Antuna Reljkovića kako bismo započeli s natjecanjem. Bacili smo se na posao čim nam je profesorica Likovne akademije Osijek zadala zadatak: transmedijalnost. Morali smo ples „Sad sam LUCKY“ Matije Ferlina predočiti apstraktnim triptihom koji bi konceptualno morao biti kohezivan i cjelovit. Sam ples odgovor je na rad slovenskog pjesnika Srečka Kosovela. Stoga smo na papir morali predočiti pokret plesa koji je predstavljao riječi pjesme. Iako nisam potpuno zadovoljan svojim radom, zadovoljan sam svojim uspjehom. Uvijek ima mjesta za napredak i mislim da malo samokritike potiče da ga i postignemo.
Tijekom slobodnog vremena imali smo organiziran posjet vinkovačkom Gradskom muzeju u kojem smo pregledali njihov arheološki i etnološki odjel. Odlični kustosi koji su nas vodili izvrsno su prepričali povijest Vinkovaca i vrlo lako potakli da se zanimamo za sam grad i šokačke Slavonce. 

Gradski muzej u VinkovcimaGradski muzej u Vinkovcima

No, na kraju dana, natjecanje nije bilo najbolji trenutak ovog putovanja, već druženje s ostalim učenicima te poznanstva i priče koje smo podijelili tu večer. Jedini nedostatak ovog cijelog iskustva jest što je natjecanje kratko trajalo i što nismo imali više vremena koje bismo proveli zajedno.
 

Natjecatelji i mentori LIK-a

Završna ceremonija bila je svečana s izvrsnim glazbenim i recitacijskim točkama. U njima je bilo mnoštvo, meni prepoznatljivih, slavonskih elementa, no i podosta originalnih i isključivo vinkovačkih. Teško mi je kvalitetno i objektivno vrednovati ovo iskustvo jer ovo je ipak moje prvo državno natjecanje. Naravno da je postojalo mjesta za bolju organizaciju i planiranje, no kao i što sam rekao, uvijek može bolje. Unatoč tome, ovo će biti jedno od iskustava koje ću uvijek nositi sa sobom i koje će me izgrađivati kao osobu. 
 

Andrijin rad

Vrlo sam sretan i počašćen što sam imao priliku sudjelovati i prisustvovati državnom natjecanju Lik 2023. 
 

Andrija Perić, 3. c