Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja.
Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a.
Natjecanje podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 
Natjecanje se odvija u pet kategorija:

  • Učenici 1. i 2. razreda osnovne škole – kategorija MikroDabar
  • Učenici 3. i 4. razreda osnovne škole – kategorija MiliDabar
  • Učenici 5. i 6. razreda osnovne škole – kategorija KiloDabar
  • Učenici 7. i 8. razreda osnovne škole – kategorija MegaDabar
  • Učenici svih razreda srednje škole – kategorija GigaDabar.

Učenici Gimnazije natječu se već petu godinu u kategoriji GigaDabar, od kada se provodi natjecanje. Ove godine u Republici Hrvatskoj u kategoriji GigaDabar bilo je uključeno 4397 učenika. Na natjecanju Dabar 2020 natjecalo se 35 učenika naše škole. Test se sastojao od 12 pitanja, od kojih se svako pitanje bodovalo s jednom bodom.

Među 10 % najuspješnijih 9 je naših učenika i to: Borna Soukup 2.b , Marko Miličević 4.a, Dominik Marcelja 2.b, Vedran Mihić 1.b, Fran Josipović 1.b, Mia Zekić 3.a, Lana Radošić 1.b, Erik Hajpek 1.b i Jan Čokrlić 1.b.

 

Autorica:

dr. sc. Ljiljana Miletić, prof.