Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače, na datum koji se poistovjećuje s danom zaljubljenih. 
Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece. Knjižničari se uključuju u obilježavanje ovog datuma nadajući se kako će potaknuti "zaljubljivanje" u knjige. 
Ove godine učenici i profesori Gimnazije, Požega, obilježili su ovaj dan međusobnim darivanjem knjiga. Učenici su mogli donijeti knjigu u školsku knjižnicu koja im više ne treba ili su je već pročitali, a zauzvrat uzeti knjigu koju je netko prije njih darovao. 
Ideja ovog dana uglavnom proizlazi iz želje za poticanjem ljubavi prema čitanju i promoviranju kulture čitanja među ljudima, a seže još iz daleke prošlosti kada je knjiga bila glavni poklon za Valentinovo. Darivanje knjiga ima dublje značenje od samog poklona: to je dijeljenje svijeta riječi, ideja i emocija koje knjige nose sa sobom. 

Dan darivanja knjiga podsjeća nas da riječi imaju moć povezivanja ljudi, proširivanje pogleda na svijet i inspiriranja promjena kod ljudi.

Sudjelovanjem u ovom danu, pridružujemo se globalnom pokretu koji slavi čaroliju čitanja i potiče nas da budemo velikodušni sa svojim književnim blagom. Ovaj dan nije samo prilika za darovanje knjiga, već i za slavljenje zajedništva koje dijeljenje knjiga donosi u naše živote. 
 

Darivanje knjiga

 

Autorice: Viktorija Kljajić, Helena Ciganović, 1. c

Izvori: https://www.gskos.unios.hr/index.php/medunarodni-dan-darivanja-knjigom/ (8. 2. 2024.)