U četvrtak 18. siječnja 2024. u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu tijekom velikog odmora obilježeni su 17. dani mimoza u Gimnaziji, Požega. Studenti 6. godine medicine iz Zagreba informirali su učenike i učenice o kvalitetnim i stručnim izvorima informacija o spolnom zdravlju i načinima sprječavanja raka vrata maternice te su im bili na raspolaganju za daljnja pitanja i nedoumice o važnim temama za zdravlje.

m1

Prvi je mjesec u godini tradicionalno posvećen temama vezanim uz prevenciju i rano otkrivanje raka vrata maternice. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavamo 20. siječnja, a Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u tjednu od 20. do 26. siječnja ove godine.

m2

 

m3

 

m4

 

m5

O raku vrata maternice

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje, a trećina novooboljelih žena mlađa je od 50 godina.

S obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, od raka vrata maternice više ni jedna žena ne bi trebala oboljeti niti umrijeti. Na području naše županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre. Stoga vrijedi ponoviti osnove zaštite.

Od raka vrata maternice nas štiti:

1. Odgovorno spolno ponašanje

2. Zaštita besplatnim cjepivom protiv HPV-a (humanog papilomavirusa)

3. Odlazak na redovite ginekološke preglede i Papa-test

Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ukoliko se razumiju prednosti. Kako bismo postigli cilj koji je Svjetska zdravstvena organizacija usvojila i eliminirali rak vrata maternice cilj je da barem 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.

Cijepljenje protiv HPV-a

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola. lako sprečava većinu infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede.

Za kraj, treba još jednom spomenuti da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka. Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice – sebi, majci, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!

Voditeljica službe za javno zdravstvo: Jasmina Kovačević, dr. med. spec. javnog zdravstva

Kontakt Službe za školsku medicinu vezano uz cijepljenje protiv HPV-a: skolska.medicina@zjz-pozega.hr
tel.: 034/311 568 (574) 

Važne poveznice koje mogu riješiti nedoumice u vezi čuvanja zdravlja:
Rezultati ankete provedene među gimnazijalcima:

anketa1anketa2anketa3anketa4anketa5anketa6