U petak, 10. svibnja 2019. godine, Gimnazija je obilježila svoj Dan škole i Dan otvorenih vrata. Posjetili su nas učenici osmih razreda te sudjelovali u aktivnostima koje su naši profesori i učenici pripremili kako bi budući gimnazijalci stekli uvid u način rada škole.

Aktiv hrvatskoga jezika i umjetnosti sastojao se od radionica: Jezični labirint, Literarne slagalice i Filmski predah. Osmaši su zaigrali Kahoot te provjerili svoje znanje iz gramatike, a nakon toga su imali priliku pogledati kratki film o našoj školi čiji su autori učenici Gimnazije.

1

Aktiv društvenih i humanističkih predmeta pripremio je radionice: Kartografsku pismenost, Povijesni vremeplov: Kahoot (Što znam o EU?), Zabavni kutak te Filozofsku (o)čajanku. Mit o Sizifu zaintrigirao je osmaše, a njihova mišljenja na pitanje „Susrećemo li se sa Sizifovim poslom u svakodnevnom životu?“ bila su različita.

2

Aktiv matematike i informatike organizirao je radionice pod nazivima: Prirodoslovne igre, Slatki matematički zadaci i Robotika: mBot, Fisher, Abilix. Ove radionice vodili su gimnazijalci koji su svojim primjerima pokazali mlađim generacijama zabavnu stranu matematike i informatike.

Na radionici robotike razgovarali smo s učenicima koji su sami napravili pametnu kosilicu.

5

Možete li nam se ukratko predstaviti?

Ja sam Luka Margetić, a moj kolega je Marin Francuz. Pohađamo drugi razred Gimnazije, prirodoslovno-matematički smjer.

Recite nam nešto o projektu u kojem ste izradili ovu pametnu kosilicu.

Projekt smo radili u suradnji s profesoricom Miletić i drugim učenicima. Sufinancirao ga je Hrvatski telekom. Kosilica koju smo napravili može se pokretati pomoću daljinskog upravljača ili pametnog mobitela.

Ima li i drugih projekata u pripremi zbog kojih bi preporučio osnovnoškolcima da upišu Gimnaziju?

Naravno, na robotici stalno sudjelujemo na raznim natjecanjima i stvaramo nove inovacije, stoga bih svima koje to zanima preporučio da upišu našu školu.

Dvojica su nam učenika ukratko ispričala čime se oni sve bave na robotici i kakve su sve uspjehe ostvarili.

„Zovem se Dino Milevoj, učenik sam 7. razreda i član sam Udruge informatičara Požeško-slavonske županije. Mi smo već 3. godinu za redom prvaci regije za ligu Mbot, a prošle godine smo osvojili 2. mjesto na natjecanju MakeX. Trenutno programiramo robota Mbot i pripremao se za ligu u kategoriji starije dobne skupine. Nedavno smo se plasirali na natjecanje MakeX European Open koje će biti u listopadu 2019. godine u Zagrebu. Na to natjecanje dolazi 86 ekipa iz Hrvatske, ali i ekipe iz ostalih europskih zemalja.“

„Ja sam Filip Jamuljak i idem na robotiku u Gimnaziji. Ovdje se bavimo robotima na platformi: Mbot, Abilix i Fisher. Trenutno radimo na Abilix platformi, uz to dva puta smo išli na natjecanje vezano uz Abilix robote. Na prvom natjecanju osvojili smo šesto mjesto, a na drugom četvrto.“

Aktiv stranih jezika organizirao je radionice pod nazivom: Placement test, Quiz- English culture and civilization i Wordshake.

6

Aktiv prirodoslovnih predmeta i TZK sastojao se od radionica: Gimnazijske čarolije, Vodeni svijet te Pristojna fizika u malim količinama. Moramo istaknuti kako su naši posjetitelji bili oduševljeni pokusima koje je pripremila profesorica Jelena Gložinić sa svojim učenicima.

7

Profesori Vukušić i Barić-Pilić organizirali su natjecanje iz starih sportskih igara bacanja kugle te povlačenja užeta. Kuglu je najviše bacio učenik Matej Bošnjak, a u povlačenju užeta pobijedila je šeteročlana grupa 4.c razreda.

Nakon što su sudjelovali u svim radionicama, neki od učenika osmih razreda svoje dojmove i utiske o Gimnaziji odlučili su podijeliti s nama.

„Moje ime je Lucija Miličević i učenica sam 8. razreda Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ u Požegi. Najdraži predmeti su mi matematika i kemija te zbog toga planiram upisati Prirodoslovno- matematičku gimnaziju. Na danu otvorenih vrata gledala sam film u sklopu Aktiva hrvatskoga jezika i umjetnosti, odigrala sam Kahoot i vidjela koliko znam o Europskoj uniji, rješavala sam matematičke zadatke, a posebno mi se svidio pokus Crna mamba. Gimnazijalci su bili jako susretljivi te su odgovarali na sva postavljena pitanja.“

„Ja sam Anja Kovačević, učenica sam 8. razreda Katoličke osnovne škole u Požegi. Najdraži predmeti su mi engleski jezik, hrvatski jezik i biologija i cilj mi je upisati gimnaziju. Radionice iz kemije bile su najzanimljivije, ali sam uspješno riješila i matematičke slagalice te kao nagradu dobila čokoladicu.“

„Moje ime je Matko Rončević, učenik sam 8. razreda Katoličke osnovne škole. Najdraži predmet mi je matematika te se nadam upisati Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u koju ide moj stariji brat i koja će mi biti dobar oslonac za daljnje školovanje. Danas mi je bilo zanimljivo, čuo sam mišljenja gimnazijalaca, ali i učenika osmih razreda na različite teme o kojima smo razgovarali kao što je Mit o Sizifu kojega možemo uočiti i u našem životu."

3

 

Tekst: Mateja Ostojić i Laura Kuretić, 3.b

Foto: Karla Capek, 2.d i Marija Mrkojević, prof.