Učenici prvih razreda bili su na jednodnevnoj ekskurziji u Zagrebu. Obišli su dva muzeja i upustili se u interaktivan digitalni obilazak Zagreba. Kako su se proveli pročitajte u nastavku!

U srijedu, 17. svibnja u 8:00 sati ujutro stotinjak učenika prvih razreda zajedno sa svojim razrednicama uputilo se u našu metropolu – Zagreb. Zagreb nas je dočekao okupan proljetnom kišom. Do naših prvih destinacija stigli smo poprilično mokri. No, to nas je samo nakratko obeshrabrilo. Prva destinacija bila je najslađi muzej na svijetu – Muzej čokolade! Ako ste čokoladoljubac, to je pravo mjesto za vas! Saznali smo sve relevantne činjenice o svijetu čokolade, naučili o povijesti čokolade koja seže do drevnih Indijanaca Južne i Srednje Amerike, kušali devet vrsta čokolade iz naše degustacijske kutije, slikali se u jedinstvenom prostoru mistične prašume, raskošnog baroknog dvora ili čarobne tvornice Willya Wonke… Ovo je svakako bio nužan posjet gimnazijalaca koji dolaze iz grada u kojemu je osmišljena prva čokolada s rižom na svijetu

 

U Zvečevu je osmišljena prva čokolada s rižom na svijetu, pod brendom Mikado proizvodi se od 1964. godine.

Zvečevo je 1957. godine proizveo i najstariji čokoladni brend u regiji “Braco i Seka”, prodano je više od 1,4 milijarde čokolada.

 Jedini u svijetu proizvode čokoladu “Volim te” koja u jednoj tabli sadrži tri različita punjenja.

Mikado s brusnicom prva je čokolada koja je spojila brusnicu i čokoladu, a Mikado “premium” čokolade proizvodi se samo od svježeg mlijeka.

 

1

3

2

3

 

Druga je destinacija bila - Galerija Klovićevi dvori. Tu smo uživali u retrospektivnoj izložbi slikara Otona Ivekovića. Nakon brojnih uspješnica našeg modernog slikarstva, naša je škola tijekom domaćinstva Erasmus+ mobilnosti (proljeće 2022.) vodila svoje goste i učenike na izložbu Vlahe Bukovca, i Oton Iveković jedan je od vodećih umjetnika hrvatske moderne.

 

Katedrala sv. Terezije Avilske

Godine 1899., na poziv Odbora za obnovu crkve, Oton Iveković i M. Celestin Medović izveli su na svodovima lađe, kalotama kapela i pandantivima freske: Presveto Trojstvo ; Sv. Terezija u nebo uznesena ; Sv. evanđelisti Matej, Marko, Luka i Ivan ; Sv. Cecilija – zaštitnica crkvene glazbe ; Navještenje Marijino ; Isusova molitva na Maslinskoj gori i Sv. braća Ćiril i Metod.

 

3

2

3

 

Nakon obilazaka muzeja, uslijedila je zaslužena stanka za predah i ručak.

U poslijepodnevnim smo satima (konačno je kiša prestala padati) nastavili s obilaskom Zagreba. Čekao nas je Zagreb time travel. Tijekom ture, svjedočili smo ispreplitanju prošlosti i sadašnjosti grada uz pomoć tableta koji je postao naš „vremeplov“ i omogućio nam da putem „digitalnog prozora“ zavirimo u prošlost i oživimo inače nevidljive urbane legende i povijesne događaje.

Zagreb Time Travel je hrvatski proizvod koji je 2017. godine pokrenula Kata Barišić u sklopu projekta Startup Factory Zagreb, u suradnji sa sjajnim timom IT stručnjaka, povjesničara i turističkih djelatnika. Ideja je nastala iz entuzijazma prema tehnologiji, povijesti i želji da se suvremenim digitalnim turistima Zagreb prezentira kroz doživljaj i nezaboravno iskustvo.

 

1

3

1

2

Nakon svega, uz još malo slobodnog vremena za šetnju i kupovinu, bili smo spremni za povratak u Požegu. Bila je to lijepa, zanimljiva i poučna školska ekskurzija.  

Tekst i fotografije: Irma Tir (1.e) i Filp Odobašić (1.c)

Medijsko-novinarska skupina