Uma língua é o lugar donde se vê o Mundo e em que se traçam os limites do nosso pensar e sentir.
Jezik je mjesto odakle vidimo svijet i gdje povlačimo granice našeg mišljenja i osjećanja.

Vergílio Ferreira

Navedeni citat govori o jeziku kojim se koristimo svakoga dana, ali što je zapravo jezik? Jezik je komunikacijski sustav koji nam služi za međusobno sporazumijevanje. Često nismo svjesni istinske važnosti jezika te je zbog toga Vijeće Europe 2001. godine uvelo obilježavanje Europskog dana jezika koji se svake godine slavi 26. rujna. Naime, ciljevi Europskog dana jezika uključuju:

  • prikazivanje kulturne i jezične važnosti, 
  • učenje većeg broja jezika,
  • povećanje razumijevanja različitih kultura itd.

Straničnici

Tako će i naša Gimnazija, koja u svom programu sadrži pet stranih jezika (engleski, njemački, latinski, češki i slovački), nizom aktivnosti obilježiti Europski dan jezika. Mladi knjižničari izradili su prigodne straničnike, a polaznici fakultativne nastave češkog i slovačkog jezika te izvannastavne aktivnosti Engleski klub će u ponedjeljak 26. rujna na štandu u pješačkoj zoni prezentirati navedene jezike plakatima, (online) kvizovima, ali i tradicionalnim jelima. Filmska skupina snimit će događaj i pripremiti videoreportažu za javnost.

Više informacija o Europskom dana jezika možete pronaći na službenoj stranici Europskog dana jezika s mnogim izazovima i igrama (Višejezične jezikolomke/Brzalice, kvizovi i mozgalice). 

 

Autorice teksta: Lea Ralašić i Laura Pavičić, 2.d